ΑρχικήUncategorizedΤι είπαν οι τραπεζίτες στους Γερμανούς επενδυτές

Τι είπαν οι τραπεζίτες στους Γερμανούς επενδυτές

Για τον σημαντικό και διττό ρόλο, που προτίθενται να παίξουν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στα μεγάλα έργα, τα οποία ήδη δρομολογούνται στην χώρα μας σε μία σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές και η τεχνολογία, ενημέρωσαν τους Γερμανούς επενδυτές οι επικεφαλής Eurobank και Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, ως οι μοναδικοί εκπρόσωποι του εγχώριου τραπεζικού συστήματος – τόσο ο κ. Βασίλης Ψάλτης (Αlpha Βank), όσο και ο κ. Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) ακύρωσαν τη συμμετοχή τους – στο γερμανοελληνικό οικονομικό φόρουμ, με θέμα «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», που διεξήχθη χθες, Δευτέρα, στο Βερολίνο, οι κ. κ. Φωκίων Καραβίας και Χρήστος Μεγάλου, αφού ανέλυσαν τις ευκαιρίες, που εντοπίζονται στις παραπάνω αγορές – με έμφαση σε αυτή της ενέργειας – υπογράμμισαν την πρόθεση να είναι παρόντες στις εξελίξεις είτε μέσω χρηματοδότησης είτε παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κρίσιμα projects.

Τον τόνο, άλλωστε, είχε δώσει λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Καραβίας, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους για ένα σπονδυλωτό σχέδιο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, κρίσιμος πυλώνας των οποίων είναι οι χρηματοδοτήσεις. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και περήφανοι, που η Eurobank ήταν η τράπεζα, η οποία οργάνωσε τη χρηματοδότηση της Lamda Development για το Ελληνικό και μία από τις δύο τράπεζες, που έχει δώσει το σύνολο της χρηματοδότησης. Ένας δεύτερος τομέας από πλευράς μεγάλων επενδύσεων, στον οποίο έχουμε έντονη δραστηριότητα, είναι αυτός της ενέργειας. Εκεί αναμένουμε μία επιτάχυνση, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ, ταυτόχρονα, δραστηριοποιούμαστε, τόσο στις υποδομές, όσο και στον τουρισμό, μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Πέρα από τη χρηματοδότηση, η τράπεζα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κρίσιμα έργα, όπως την πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, μία διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουμε νεώτερα  μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για την επόμενη ημέρα (από κοινού με την Goldman Sachs)».

Προκλήσεις και ευκαιρίες από την απολιγνιτοποίηση

Την άποψη πως, τόσο η αγορά της ενέργειας, όσο και η μετάβαση της χώρας από τον λιγνίτη σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών και δη, Γερμανών, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Βερολίνου.

«Η ενεργειακή αγορά απελευθερώνεται και η κατασκευή έργων υποδομής, όπως αγωγοί φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με διεθνείς συμφωνίες, έχουν καταστήσει την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ελκυστικό ενεργειακό επενδυτικό προορισμό», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ενώ για μαζικές επενδύσεις στην επίμαχη αγορά, «την οποία θέλουμε να απολιγνιτοποιήσουμε έως το 2028», έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο κ. Καραβίας.

Τους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, όπως περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η επίτευξη των οποίων προϋποθέτει την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος τουλάχιστον ύψους 8 GW, μέσω της υλοποίησης νέων projects, αξίας περίπου εννέα δισ. ευρώ, παρουσίασε με την σειρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου να συμπληρώνει: «Είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι του κρατικού κορβανά στην Ελλάδα δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε πρόσθετους πόρους από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και ξένων τραπεζών και funds».

Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Επιλεκτικές είναι οι τοποθετήσεις, που έχουν κάνει οι Γερμανοί στην Ελλάδα, με πλέον χαρακτηριστικές αυτές των:

  • Deutsche Telekom στον ΟΤΕ.
  • Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
  • Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) στην κοινοπραξία, που απέκτησε το 67% στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«H Deutsche Telekom έχει επενδύσει στο ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Η Fraport έχει αγοράσει περιφερειακά αεροδρόμια. Η Lidl είναι επιτυχημένη. Η TUI επενδύει στον κλάδο ξενοδοχείων και αναψυχής. Οπότε κάτι κινείται», σημείωσε ο επικεφαλής της Eurobank στη γερμανική SZ, ενώ ερωτηθείς εάν τον απασχολεί το γεγονός ότι οι Κινέζοι επιμένουν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, απάντησε: «Όχι, καθόλου. Η Κίνα έκανε επενδύσεις, όταν κανείς άλλος δεν τολμούσε. Προσκαλούμε, λοιπόν, και άλλα κράτη να ακολουθήσουν».

Αγγελική Βελεσιώτη