Το τείχος απέναντι στον φασισμό δεν είναι για γκρέμισμα

στην Το ημερολόγιο του Πιέρροντα
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

68 Χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι, 216 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, 14 δικηγόροι πολιτικής αγωγής, 50 συνήγοροι υπεράσπισης και ένα παραπεμπτικό βούλευμα που ξεπερνά τις 1.000 σελίδες θα κρίνουν την μαραθώνια δικαστική διαδικασία για την Χρυσή Αυγή, τις εγκληματικές δράσεις της και βέβαια την τύχη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα.

Κάθε δημοκράτης ελπίζει ότι ο φασισμός θα τσακιστεί παραδειγματικά, δίνοντας ένα μήνυμα πανευρωπαϊκό για όλες τις ναζιστικές και αντισημιτικές οργανώσεις. Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση.

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών,  με τίτλο «Το Τείχος της Δημοκρατίας», κάποιοι αποφάσισαν να ανοίξουν μια εντελώς οπαδική και προς όφελος της ναζιστικής συμμορίας συζήτηση, δηλαδή ότι υπάρχουν πλευρές του δημοκρατικού φάσματος που περισσεύουν και δεν μπορούν να βρίσκονται απέναντι στην Χρυσή Αυγή.

Αυτό που ξεχνούν είναι ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη μια δίκη προθέσεων πολιτικών προσώπων αλλά μια δίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και όχι μόνο. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πόσο πιο γρήγορα θα είχε αντιμετωπιστεί και βρεθεί εκτός βουλής το ναζιστικό μόρφωμα αν είχαμε πολύ πιο συχνά ανάλογες τοποθετήσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Περιθωριακές φωνές που αρκετές φορές έχουν κάνει τα στραβά μάτια για την Χρυσή Αυγή και τις δράσεις της, πάνε να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης πριν από την ιστορική δίκη. Κι όμως το αποτέλεσμα της δεν αφορά μόνο εμάς, δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ανάλογο για την αντιμετώπιση μιας ναζιστικής-αντισημιτικής οργάνωσης με τάγματα εφόδου.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποπροσανατολίσει, κανείς δεν μπορεί να «μικρύνει» μια δίκη που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, από αυτήν μπορεί να δημιουργηθούν εξελίξεις συνολικά για την ακροδεξιά στην Ευρώπη και όχι μόνο.

ΥΓ. Σπανίως  γράφω σε πρώτο ενικό αλλά η στήλη δίνει αυτή την δυνατότητα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω στον Πειραιά, γνωρίζω φίλους του Παύλου Φύσσα, ξέρω καλά τα μέρη που δολοφονήθηκε, ξέρω ότι και όλοι όσοι δεν έχουν ξεχάσει αυτή την μέρα δεν ψάχνουν το πως θα γκρεμιστούν τείχη απέναντι στον φασισμό αλλά το πως θα μείνουν όρθια και μετά την δίκη.

Facebook Comments

Τελευταια από Το ημερολόγιο του Πιέρροντα

Go to Top