TEDxDUTH: Αυτό που συμβαίνει όταν τα παιδιά χαμογελούν

18 mins read

Φτάνουμε Αλεξανδρούπολη, ο Αχιλλέας Γραβάνης βγάζει φωτογραφία την Ανατολή από το παράθυρο του αεροπλάνου και γράφει στην ανάρτηση του «στα σύνορα της Ανατολής με τους ανατέλλοντες», εννοούσε τα παιδιά, τους φοιτητές που έστησαν το πρώτο TEDxDUTH σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Εκείνοι έφυγαν από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, γύρισαν την Θράκη, έστησαν πυρήνες, έκαναν εκδηλώσεις, αμέτρητες πρόβες και προετοιμασίες ώστε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να γράψουν την δική τους σελίδα, το δικό τους TEDx.
Βρήκαν χορηγούς, έστησαν τα πάντα, έλυσαν τα τεχνικά ζητήματα, συνεργάστηκαν με τους καθηγητές τους, συντόνισαν τους ομιλητές και αύπνοι με τα χαμόγελα τους όμως να σχηματίζονται διαρκώς παρά την κούραση, κατάφεραν χωρίς βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση να φέρουν φως, αισιοδοξία, ωραία φασαρία στην Αλεξανδρούπολη.

H Νικολλέτα Ράλλη παρουσίαζε non-stop το event και τους ομιλητές, η Μαριάνθη Φραγκοπούλου έκανε κομματάκια με την ομιλία της το άτομο, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης απέδειξε ότι «Μπορούμε» αν καταλάβουμε την αξία του εθελοντισμού, εγώ πόνταρα στην αγάπη για την Σούλα, η Ανθή Κοσμά γέμισε με τεχνητές πυγολαμπίδες την αίθουσα, ο Ιωάννης Σομαλακίδης έδειξε ότι η εκπαιδευτική ρομποτική δεν ανήκει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η Αλεξία Κωτσή μίλησε από καρδιάς για το επιχειρείν και τα εμπόδια που βρήκε και ξεπέρασε έχοντας στο πλευρό της τους αγαπημένους της, ο Θεράπων Φάκας δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης επιμένοντας πως πρέπει να ακολουθούμε την καρδιά μας, η Νάντια Κοντογέωργη μας έφερε σε ρόλο πρωταγωνιστή στη ζωή μας κάνοντας την αίθουσα να πάλλεται από χειροκροτήματα, ο Αχιλλέας Γραβάνης ξεγυμνώθηκε συναισθηματικά χωρίς φοβό μιλώντας σαν καθηγητής αλλά και σαν το παιδί που ξεκίνησε από την Λάρισα για να φτάσει στη Βοστόνη ενώ ο Δημήτρης Καρυπίδης απέδειξε σε όλους ότι ξέρει να κολυμπά στη ζωή κόντρα σε κύματα και προβλέψεις.

Αυτά ακούστηκαν στο TEDxDUTH, όμως είναι λεπτομέρειες μπροστά στα χαμόγελα των παιδιών που φρόντισαν για να γίνει πράξη αυτή η μεγάλη συνάντηση, τα παιδιά που συγκινήθηκαν, που απέδειξαν ότι μπορούν με λίγα, βασισμένα στα δικά τους πόδια και στις δικές τους δυνάμεις να δημιουργούν.

Και αυτό ήταν μόνη η αρχή, γιατί όπως λέει και ο Αχιλλέας εκείνοι είναι οι ανατέλλοντες. Οι φοιτητές που αύριο θα αλλάξουν την σελίδα για την χώρα, είτε από εδώ, είτε από μακριά, πάντως σίγουρα έτοιμοι για να ανοίξουν το δικό τους μονοπάτι.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον ταχύτατο μου φίλο Βασίλη Κουτσούμπα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διοργάνωση του TEDxDUTH για την πρόσκληση σε αυτό το ταξίδι.

Τα χαμόγελα κερδίζουν ή όπως λέει και ο Χρόνης Μίσσιος «χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε», δείτε πως το κάνουν αυτά τα παιδιά…

Facebook Comments