Οι «μάσκες» στις ΗΠΑ τσάκισαν τους ψεκασμένους συνωμοσιολόγους

στην Το ημερολόγιο του Πιέρροντα
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Όλες οι πτυχές της νίκης του Τζο Μπάιντεν έχουν συζητηθεί, για την δημοκρατία, την κοινωνική πολιτική, τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, τις πολιτικές για το περιβάλλον, τις μειονότητες, ξεχωρίζει όμως μια που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης που παρακολουθούσε με την ίδια αγωνία που επικρατούσε στις ΗΠΑ, αυτές τις εκλογές.

Αυτή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μετά τα θετικά νέα από την Pfiser για το εμβόλιο, ο Τραμπ έκανε την απολύτως αναμενόμενη δήλωση, ότι καθυστέρησαν σκόπιμα τις ανακοινώσεις για να τον σαμποτάρουν. Τι και αν η πληροφόρηση είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο, τι και αν οι εταιρείες όλο αυτό το χρονικό διάστημα έδιναν αναλυτικές αναφορές ακόμα και για τις αρνητικές εξελίξεις, που φρέναραν τις έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι οι πράξεις του Τραμπ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, πως ο ίδιος σαμπόταρε την υποψηφιότητα του βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων Αμερικανών και όχι μόνο.

Ο κορωνοϊός ήταν το βασικό θέμα κριτικής του Μπάιντεν κατά του Τραμπ. Λίγο πριν την 3η Νοέμβρη και τις κάλπες, ο φονικός ιός είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 232.000 ανθρώπους από τους 9 εκατομμύρια περίπου, που έχουν προσβληθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν έκανε τίποτα για την πανδημία, συνέχισε να μην φορά μάσκα ακόμα και μετά την προσωπική του περιπέτεια, να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις χωρίς μέτρα, δίνοντας με κάθε τρόπο το μήνυμα, ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι και τόσο σοβαρό.

Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να χτυπήσει τον Μπάιντεν περιγράφοντας τον ως αδύναμο λόγω των μέτρων που τηρούσε και της μάσκας που φορούσε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Η συμπεριφορά του ήταν ο λόγος που πολλοί επώνυμοι Αμερικανοί επιστήμονες, εγκατέλειψαν την βολική σιωπή και πήραν θέση. Τάχθηκαν δημόσια κατά της καταστροφικής διαχείρισης του και των μηνυμάτων που ο ίδιος συνειδητά εξέπεμπε, όταν χιλιάδες Αμερικανοί έχαναν τις ζωές τους.

Για την στρατηγική του Τραμπ η πανδημία ήταν σύμμαχος που χτυπούσε κυρίως τους πιο φτωχούς και μη λευκούς Αμερικανούς, βοηθώντας τον να συσπειρώνει τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους του. Αποδείχθηκε όμως, ότι οι εξελίξεις διέψευδαν καθημερινά την προπαγάνδα του, δίνοντας όλο και περισσότερο αέρα νίκης στον Μπαίντεν.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα η διαχείριση του Τραμπ θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές ακόμα και μετά την ήττα του, προβλέπεται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορονοϊό πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Columbia, ονομάζεται «Ανιχνευτής Αποσιωπήσεων της Επιστήμης» αποδεικνύει ότι από το 2017 μέχρι σήμερα, έχει επιχειρήσει τουλάχιστον 450 φορές να παραποιήσει τα δεδομένα της επιστήμης: 72 περιπτώσεις αφορούσαν προσπάθειες μείωσης χρηματοδότησης ορισμένων ερευνών, 145 πράξεις λογοκρισίας, 43 πράξεις κατάφωρης παρεμπόδισης ή χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν και η κίνηση 81 Αμερικανών επιστημόνων που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ, να συνυπογράψουν μια επιστολή στην οποία καταδίκαζαν την στάση του Τραμπ απέναντι στην επιστήμη, δηλώνοντας παράλληλα καθαρά την στήριξη τους στον Τζο Μπάιντεν.

Τέλος η στάση του απέναντι στα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια, ένας χρόνος έχει περάσει μόνο από τότε που ο Τραμπ αποφάσισε να ζητήσει από τον ΟΗΕ να εξαιρεθούν οι ΗΠΑ από την “Συμφωνία του Παρισιού”, δηλαδή από τα συμφωνημένα μέτρα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένα θρίλερ τελειώνει με τεράστιο κόστος, ο Τραμπ ηττήθηκε, δεν έχουν ηττηθεί όμως όσα ο ίδιος πρεσβεύει, αυτό είναι το επόμενο στοίχημα της ανθρωπότητας.

Μέχρι τότε ένα είναι σίγουρο, οι «μάσκες» στις ΗΠΑ τσάκισαν τους ψεκασμένους, συνωμοσιολόγους.

Facebook Comments

Τελευταια από Το ημερολόγιο του Πιέρροντα

Go to Top