Το στοίχημα των 100 πρώτων ημερών

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο 21 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί/υφυπουργοί. Σχεδόν τα μισά κυβερνητικά στελέχη δεν πήραν μέρος στις εκλογές και αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική. Οι περισσότεροι είναι ειδικοί στον τομέα που ανέλαβαν.

Εχουν δουλέψει ως μάνατζερ στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουν την τεχνογνωσία της ψηφιακής εποχής, έχουν αντιμετωπίσει από πρώτο χέρι τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις ή έχουν αναλάβει στο παρελθόν πολιτικές θέσεις φέροντας εις πέρας με εξαιρετική επιτυχία δύσκολες υποθέσεις. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας κυβέρνησης.

Επί δεκαετίες τα υπουργικά συμβούλια φτιάχνονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν εσωκομματικές και… γεωγραφικές ισορροπίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη ρηξικέλευθη κίνηση ξεκινώντας από τα πρόσωπα που επέλεξε για τα υπουργεία. Το στοίχημα είναι μεγάλο.

Το Μαξίμου και οι υπουργοί έχουν να υπερκεράσουν δύο τεράστια εμπόδια. Το πρώτο είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τα ανοιχτά μέτωπα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και το δεύτερο είναι να καταφέρουν οι «εκτός πολιτικής» νέοι υπουργοί/υφυπουργοί να αντιληφθούν τα πολιτικά τους «καθήκοντα» χωρίς ωστόσο να «αλλοτριωθούν» από το δημοσιοϋπαλληλικό κλίμα. Το νομοθετικό έργο θα πρέπει και να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, αλλά και να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Η μείωση φόρων, το χτίσιμο ενός νέου ψηφιακού κράτους, η προσέλκυση επενδύσεων, το τρέξιμο έργων υποδομών, η αντιμετώπιση κάθε είδους μπαχαλισμού, η μεταρρύθμιση Υγείας και Παιδείας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αντιθέτως, όσο πιο γρήγορα και χωρίς «γκέλες» προχωρήσουν τα πράγματα τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν τόσο νόημα οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίοδο πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, να προχωρήσουν χωρίς εκπτώσεις όσα έχουν σχεδιαστεί. Και με την ίδια ταχύτητα σε έργο να προχωρήσουν και οι… επόμενες 100 ημέρες και οι… μεθεπόμενες. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν να εξαγγέλλονται νομοσχέδια ή μεταρρυθμίσεις και να χρονοκαθυστερούν για πολιτικούς λόγους.

Το υπουργικό σχήμα που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει έτοιμο να κινηθεί σε μια διαφορετική -και, επιτέλους, σωστή- λογική. Το σημαντικότερο που πρέπει να υιοθετήσουν ως φιλοσοφία τα κυβερνητικά στελέχη είναι να μην σκέφτονται την «επόμενη τους μέρα» και το πολιτικό κόστος, αλλά την επόμενη μέρα για τη χώρα και τα «κέρδη» για τους πολίτες. Γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα…

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top