Σήμερα είναι η δική μας επέτειος: «Μένουμε Ευρώπη»

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σήμερα είναι η επέτειος των σιωπηλών, αυτών που πέρασαν με αγωνία τις μέρες του δημοψηφίσματος, αυτών που δεν βρέθηκαν στο πλευρό ακροδεξιών και συνομοσιολόγων, αυτών που διεκδίκησαν μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα, μια λειτουργική αστική δημοκρατία. Σήμερα είναι η δική μας επέτειος, όσων βρεθήκαμε στο Σύνταγμα και στο Καλλιμάρμαρο, για να πούμε «Μένουμε Ευρώπη», όταν τα κυβερνητικά λιβανιστήρια μιλούσαν για «πλούσιους», «ακροδεξιούς» που διαδηλώνουν υπέρ των κεκτημένων τους.

Η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική, στις συγκεντρώσεις του «Ναι» βρέθηκαν νέοι που δεν ήξεραν αν στο τέλος του μήνα θα πάρουν τον μισθό τους, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι που είχαν στηθεί σε αντίθεση με τον αρχιτέκτονα του «Όχι» Γ. Βαρουφάκη στις ουρές για να βγάλουν 60 ευρώ, για βασικές ανάγκες τους. Ήταν εκεί όλοι όσοι μέχρι τότε δεν μιλούσαν και η αγωνία κυριαρχούσε μέσα τους, ήταν εκεί όλοι όσοι δεν έκαναν επαναστατική γυμναστική με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το απόσπασμα που δημοσιεύει το insidestory.gr από το βιβλίο των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα» που μόλις εκδόθηκε αποδεικνύει την κατάσταση που βρίσκονταν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όσο οι απλοί πολίτες δεν ήξεραν πως θα αγοράσουν φάρμακα, όσο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αγωνιούσαν για το πως θα πληρώσουν με μετρητά τις απαραίτητες προμήθειες.

Στη σελίδα 117 του βιβλίου μια παράγραφος που περιγράφει την επίσκεψη Βίζερ στο σπίτι του Γιάννη Βαρουφάκη, είναι απόλυτα ενδεικτική: Το ραντεβού έγινε στο σπίτι του Γιάννη Βαρουφάκη στο Θησείο, όπου ο Βίζερ απόλαυσε μελιτζάνες με κοτόπουλο και τη θέα της Ακρόπολης, ενώ ο Αυστριακός εξηγούσε στους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη τι θα συνέβαινε αν δεν πλήρωναν μία δόση. «Κανείς δεν έδειχνε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από όσα τους είχε πει, ενώ οι περισσότεροι ήταν ήδη ζαλισμένοι από τα κρασιά και την κρητική ρακή που είχαν καταναλώσει. Ο Βίζερ περίμενε ότι τουλάχιστον κάποιος θα κρατούσε σημειώσεις. Αλλά κανείς δεν φάνηκε να το θεωρεί απαραίτητο. Αντ’ αυτού ο Βαρουφάκης άρχισε να εξηγεί στον Βίζερ για ποιους λόγους το ελληνικό πρόγραμμα ήταν συνολικά λανθασμένο».

Η εποχή των τεράτων δείχνει να βρίσκεται μακριά πια, οι ΑΝΕΛ ανήκουν ήδη στο παρελθόν όπως και ο ηγέτης τους, ο Παύλος Πολάκης φωνάζει ακόμα, απειλούν και σπέρνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τον διχασμό. Λίγος καιρός μένει για να πάρουν την οριστική απάντηση των ήπιων, δημοκρατικών πολιτών. Το τέλος φτάνει, να είναι σίγουροι όμως, πως κανείς δεν θα ξεχάσει εκείνο το καλοκαίρι του 2015.

Να είναι σίγουροι πως στις 7 Ιουλίου, αυτοί που βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις του «Μένουμε Ευρώπη» δεν θα πανηγυρίζουν με κραυγές μίσους και απειλές, αλλά με μια ανακουφιστική, μεγάλη ανάσα…

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top