ΑρχικήPromotionΠοιος έχει δίκιο; Η Τουλουπάκη του 2017 ή του 2019;

Ποιος έχει δίκιο; Η Τουλουπάκη του 2017 ή του 2019;

Μπορεί η Ελένη Τουλουπάκη να παραμένει στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, αλλά ο δικονομικός χειρισμός της εισαγγελίας ως προς το αίτημα για κλήση του Ανδρέα Λοβέρδου προς ανωμοτί κατάθεση, με την υπόνοια της τέλεσης του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Έμπειροι νομικοί εκτιμούν ότι το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο. Όσο και αν έχει προσπαθήσει η κυβέρνηση, με «τραβηγμένους» χειρισμούς και ερμηνείες του Συντάγματος, να αποφανθεί ότι τυχόν αδικήματα έχουν τελεστεί από πρώην υπουργούς επ’ ευκαιρία και όχι κατά την άσκηση των υπουργικών τους καθηκόντων, η μη εύρεση χρηματοροών καθιστά το έργο των εισαγγελέων εξαιρετικά δύσκολο.

Υπάρχει, δε, μια ακόμα παράμετρος, την οποία αποκάλυψε ο πολύπειρος ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε χθεσινή εμφάνισή του στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ. Ο κ. Δημητρακόπουλος εμφάνισε έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη από το 2017, το οποίο υπογράφει μαζί με τους υφισταμένους της Αντιεισαγγελείς Διαφθοράς κ. Ντζούρα και Μανώλη ως προς την υπόθεση Παπαντωνίου, όπου αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θεωρείται παραγεγραμμένο, παρά το ότι έχει ενδείξεις για την τέλεσή του. Άρα, η κ. Τουλουπάκη πηγαίνει για το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος, άπαξ και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ποσό που δεν δικαιολογείται.

Στην περίπτωση Λοβέρδου, όμως, δεν έχει βρεθεί κανένα ύποπτο ποσό, παρά τις καταγγελίες για ένα «σχήμα» χρηματισμού του μέσω εταιρειών επικοινωνίας που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για καμπάνιες της Novartis. Εξ ου και η κ. Τουλουπάκη δεν μπορεί να τον διώξει για το αδίκημα του ξεπλύματος, αναγκαζόμενη να πιαστεί από μια πτυχή της υπόθεσης που τον αφορά που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ιδίως εφόσον υπάρχει το… προηγούμενο από την ίδια. 

Ο εξ απορρήτων