ΑρχικήPromotionΟμολογία ήττας και ρίσκο στην τελική ευθεία

Ομολογία ήττας και ρίσκο στην τελική ευθεία

Τι έχει αλλάξει; Άδειασαν οι κλίνες στα νοσοκομεία; Υπήρξε αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ; Εμβολιαστήκαμε ήδη; Οι γιατροί και οι νοσηλευτές πήραν τις απαραίτητες ανάσες και είπαμε να τους ρίξουμε ξανά στη μάχη; Είδαμε στη μαγική σφαίρα ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας τον Ιανουάριο; 

Πολλά και ρητορικά τα ερωτήματα για την χαλάρωση των μέτρων, την περίοδο των εορτών. Μαζί με αυτά και μια ομολογία ήττας, που δεν είναι πολιτική για να αφορά την κυβέρνηση αλλά την υγεία που αφορά όλους τους πολίτες. Αυτή η ήττα εκφράζεται από την σημερινή παραδοχή, ότι ανοίγουν τα κέντρα αισθητικής επειδή δεν μπορούν οι αρχές να ελέγξουν τις παράνομες επισκέψεις με “βαλιτσάκια¨ στα σπίτια. 

Όταν το κράτος ομολογεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα μέτρα που επιβάλλονται και προχωρά στην άρση τους όχι επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν αλλά γιατί τα κενά στους ελέγχους το επιβάλλουν, κάτι δεν πάει καλά…

Άραγε η Μέρκελ που διαχειρίζεται ένα σύστημα Υγείας με πολλαπλάσιες δυνατότητες από το δικό μας δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία της Γερμανίας; Οι ειδικοί στα οικονομικά της Υγείας που υποστηρίζουν ότι ένα “σκληρό” λοκ ντάουν κρατά λιγότερο, φέρνει άμεσα αποτελέσματα και παράλληλα επιτρέπει πιο εύκολο άνοιγμα, δεν ενδιαφέρονται για την οικονομία;

Κάπου εδώ έρχεται και η δική μας ευθύνη, η ατομική, για να υπάρχουν παράνομες επισκέψεις σε σπίτια, κάποιοι κάνουν τα καλέσματα. Για να υπάρχει τόση πρεμούρα για “νύχια”, κάποιοι ζουν σε παράλληλη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν γιατροί και ασθενείς.

Την ώρα που συζητάμε για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης τονίζει σε ανακοίνωση του: “οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας”.

Το λάθος που έγινε του Αγίου Δημητρίου και παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δείχνει να μην έχει γίνει μάθημα καθώς ακόμα και σήμερα Μητροπολίτες λένε ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους πιστούς και να επιτρέψουν την είσοδο μόνο 9 πιστών σε εκκλησίες και 25 αντίστοιχα σε μητροπόλεις. 

Άραγε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά τα ρίσκα; Οι θυσίες που έχουν γίνει από όλους τους πολίτες και η διαχείριση της πανδημίας που παρά τα λάθη έχει και πολλές επιτυχίες, κινδυνέουν να χαθούν στην τελική ευθεία.

Λίγο φρένο πριν την στροφή που οδηγεί στην τελική ευθεία δεν θα έβλαπτε…