Οι χοροί της 5ης Ιουλίου και η συντριβή της 7ης Ιουλίου

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αν ήμασταν μια κανονική χώρα θα έπρεπε ήδη η 5η Ιουλίου να έχει ανακηρυχθεί εθνική εορτή. Μια διαφορετική εθνική εορτή. Αυτή η ημερομηνία, η 5η Ιουλίου 2015, δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Πώς είναι το κλισε; Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Με μόνο σκοπό να μην επαναληφθούν ποτέ όσα ζήσαμε το 2015. Με μόνο στόχο να μην ευδοκιμήσουν ξανά απάτες ούτε να δημιουργηθούν ξανά αυταπάτες.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας. Αριστερός, κεντρώος, δεξιός. Ανεξάρτητα από το τι κόμμα ψηφίζει. Είναι σωστό να δίνουμε μάχες για την πατρίδα. Είναι λάθος να αναβιώνει ο διχασμός.

Στα χρόνια της χρεοκοπίας, με διάφορες εναλλαγές, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες χαρακτηρίστηκαν προδότες. Μπορεί κάποιοι εξ αυτών να υπέπεσαν σε τραγικά λάθη, να έκαναν καταστροφικές επιλογές. Μπορεί κάποιοι να αποδείχθηκαν λίγοι για τις ευθύνες που επωμίστηκαν. Προδότης πάντως δεν ήταν κανείς.

Η 5η Ιουλίου, όμως, πρέπει να είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Δεν χρειάζονται δάκρυα. Δεν χρειάζεται πια και οργή. Όπως βέβαια δεν χρειάζονταν και οι χοροί στο Σύνταγμα. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η ρητορική «πληρώνω με… αέρα» ήταν απάτη. Και πως η αυταπάτη για το σκίσιμο των Μνημονίων πληρώθηκε πολύ ακριβά. Τουλάχιστον, γλιτώσαμε -έστω και στο παρά πέντε- την απόλυτη εξαθλίωση που θα έφερνε η έξοδος από την ευρωζώνη, ίσως ακόμα και από την Ε.Ε.

Και πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Η επέτειος του θριάμβου του Αλέξη Τσίπρα στο ψευδοδημοψήφισμα να πέφτει μόλις δύο ημέρες πριν από τη συντριβή του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί βαριά εκλογική ήττα. Όχι μόνο για τη λαϊκιστική ρητορική. Όχι μόνο για την εξαπάτηση των πολιτών. Όχι μόνο για τα επώδυνα μέτρα που ψήφισε και εφάρμοσε. Οχι μόνο γιατί είπε και έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που κατήγγειλλε. Όχι μόνο γιατί αποδείχθηκε πιο… παλιός και από το παλιό. Οχι μόνο γιατί προσπάθησε να στήσει επικοινωνιακό παιχνίδι με φόντο την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Όχι μόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συντριβεί γιατί ενώ έκανε όλα αυτά τα καταστροφικά για τη χώρα και τους πολίτες υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει πως τα έκανε όλα… τέλεια. Πως ήταν αλάνθαστος. Πως αν δεν υπήρχαν εκείνος και οι σύντροφοί του θα υπήρχε… χάος. Είναι συγκλονιστικό πως σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης ό,τι κι αν συνέβαινε δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να «κουνάει το δάχτυλο» είτε προς τους πολιτικούς αντιπάλους του είτε ακόμα και προς τους πολίτες. Η αλαζονεία και η αμετροέπεια ήταν τα δυο βασικά χαρακτηριστικά της απερχόμενης κυβέρνησης. Γι’ αυτό και ο εκλογικός «λογαριασμός» της Κυριακής θα είναι… ασήκωτος.

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top