Ο Τσίπρας παίζει εσωκομματική “άμυνα” και ετοιμάζει συνέδριο μετά την ήττα στις εθνικές κάλπες

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σε κινήσεις με τις οποίες επιχειρεί να διαφυλάξει τον ρόλο του και την εξουσία του στον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να έχει αποδεχθεί την τρίτη, διαδοχική εκλογική του ήττα και να εργάζεται ήδη για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πέρα από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε το νέο «κάδρο», τη νέα ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα, την οποία αποτελούν οι Ευκ. Τσακαλώτος, Δημ. Τζανακόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Για την οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί νέα μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετέχει στις κομματικές διεργασίες εδώ και πολύ καιρό, σε αντίθεση με τους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά Γ. Ραγκούση, Θ. Θεοχαρόπουλο κ.ά.

Αυτή είναι η βασική ομάδα και του προεκλογικού «πρωινού καφέ», ενώ ένα βήμα πίσω, με θέση επισφαλή, ακολουθούν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, οι οποίοι επίσης μετέχουν στον «πρωινό καφέ», μαζί με τους Γ. Ραγκούση και Ν. Μπίστη.

Τρεις μέρες μετά την εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων -πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας- φάνηκε ότι οι «προεδρικοί» προχωρούν σε έμμεσες εκκαθαρίσεις, ώστε αφενός να αποτραπεί η οργάνωση ενεργειών αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα την επομένη των εκλογών και αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα αρχηγικό κόμμα σε βάρος της σημερινής πολυφωνίας και της συλλογικής λειτουργίας, ακόμα και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν το 2015 έναντι σε όσους δεν θα ψήφιζαν το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή διαγραφές.

Εκτός κάδρου βρίσκονται ήδη στελέχη όπως οι υπουργοί Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, αν δεν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν θα μετέχει στην επόμενη Βουλή, καθώς δεν μετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο. Και αν η περίπτωση του κ. Φλαμπουράρη είναι ιδιάζουσα, καθώς λόγω της στενής προσωπικής σχέσης με τον κ. Τσίπρα θεωρείται ότι είτε κατέχει κάποια θέση είτε όχι θα έχει πάντα θέση προσωπικού συμβούλου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν είναι ίδια για σημερινούς στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι Θανάσης Καρτερός και Νίκος Καρανίκας.

Το Μαξίμου θα δώσει μάχη για να εκλεγεί στα Χανιά ο Παύλος Πολάκης έναντι του Γ. Σταθάκη, κάτι που σημαίνει ότι είτε στην πρώτη γραμμή είτε πίσω από αυτήν ο κ. Πολάκης θα βρίσκεται στο πλευρό του κ. Τσίπρα εφόσον εκλεγεί βουλευτής, ενώ εντελώς θολό είναι το τοπίο για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες και είναι από τα λίγα στελέχη που μπορούσε να μπει στο γραφείο του πρωθυπουργού και να ζητήσει από όποιον ήταν μέσα να περάσει έξω, επειδή θα ήθελε να πει κάτι κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αρκετές φορές είχε συμβεί στο παρελθόν. Ακόμα και με τον προϊστάμενό του υπουργό Δικαιοσύνης, παλαιότερα τον Σταύρο Κοντονή και μετέπειτα τον νυν υπουργό Μιχάλη Καλογήρου.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ήδη εκτός Επικρατείας τους Γ. Δραγασάκη, Π. Κουρουμπλή, Θ. Θεοχαρόπουλο. Είναι χαρακτηριστική η οργή με την οποία αντιμετώπισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που είπε στον Alpha ότι του πρότεινε να κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ με σταυρό αλλά εκείνος δεν ήθελε, όπως διέψευσε και πληροφορίες που προέρχονταν από κομματικές πηγές και έλεγαν ότι ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να τον βάλει στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε. Πάντως, δύο στελέχη της κίνησης «Πράττω», η Α. Γεννιά και ο Ν. Τόσκας, κατεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εγκαταλείποντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν ότι η κατεύθυνση που έδωσε χθες στους ψηφοφόρους ο κ. Κοτζιάς «ψηφίστε κατά συνείδηση αλλά πατριωτικά και αριστερά» είναι ένα έμμεσο μήνυμα στήριξης στη ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κ. Τσίπρας είναι ότι κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος δεν υπήρξε κουβέντα από τους νυν αρμόδιους υπουργούς Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη για το μεγαλύτερο ζήτημα της επόμενης τετραετίας που είναι η ανάπτυξη, παρά κάποια αόριστα και γενικόλογα πράγματα για επενδύσεις που είπαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος. Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάτι να πει ούτε για την Παιδεία ούτε όμως και για την Υγεία επειδή την παρουσίαση θα την έκανε ο Ανδρέας Ξανθός που δεν είναι στις επιλογές Τσίπρα για την επόμενη μέρα. Πέραν αυτών, εκτός πρώτης γραμμής θα βρίσκονται -με απόφαση Τσίπρα- και οι Ν. Βούτσης, Θ. Φωτίου, Ολγα Γεροβασίλη κ.ά.

Στην Κουμουνδούρου αναθάρρησαν τις τελευταίες ημέρες επειδή οι πληροφορίες από τις μετρήσεις λένε ότι ναι μεν η Ν.Δ. είναι πολύ κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει κάποια ισχνή ανοδική τάση σε σχέση με το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι και ο πήχυς που μπαίνει από την εσωκομματική αντιπολίτευση, κάτω από τον οποίον όλοι εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει οργανωμένες κινήσεις αμφισβήτησής του.

Στα σχέδια της ηγεσίας, πριν ακόμα τις ευρωεκλογές, είναι η διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές. Αυτή ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα σε όσους επέμεναν να υπάρξει διαδικασία αποτίμησης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και απόδοση ευθυνών, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι δεν μπορούσε εν όψει εθνικών εκλογών να επιτρέψει στην εσωστρέφεια να κυριαρχήσει, αλλά δεσμεύθηκε ότι ο εσωκομματικός διάλογος θα γίνει και θα γίνει συνολικά μετά και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Αυτός ήταν ο ελιγμός του κ. Τσίπρα για να αποφύγει έναν επίπονο διάλογο με απώλειες για τον ίδιο εκείνη τη στιγμή, αλλά και για να σχεδιάσει την αντεπίθεσή του. Η οποία, περιλαμβάνει μέχρι και την αποδοχή από πλευράς του εισηγήσεων για έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθούν και θα τεθούν όλα, ακόμα και ζήτημα ηγεσίας, εφόσον κάποιος το προκαλέσει. Λέγεται μάλιστα ότι στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι και η μετατροπή αυτού του συνεδρίου σε ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος. Θα συμβολίζει την οριστική στροφή του στη σοσιαλδημοκρατία και αναμένεται να κληθούν και στελέχη άλλων κομμάτων του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Facebook Comments

Tags:

Τελευταια από Promotion

Go to Top