Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός: Ο ξεχωριστός ιεράρχης που άνοιξε τα μοναστήρια για τους πρόσφυγες

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«Η Εκκλησία μας έχει ως κέντρο την αγάπη, γιατί κέντρο της είναι ο αληθινός Θεός που είναι αγάπη. Επομένως είναι βασικό για την Εκκλησία να δείχνει την αγάπη της».  Αυτή ήταν μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Πύργο, με αφορμή την απόφαση της μητρόπολης να παραχωρηθούν χώροι μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Αναρωτήθηκε επίσης: «Όταν ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο, θα θέλαμε να τον περιφρονήσουν;»

Φαίνονται αυτονόητα αυτά για έναν ιεράρχη; Θα έπρεπε να είναι, ωστόσο δεν τηρούν όλοι την ίδια στάση. Ακόμα χειρότερα απέναντι του βρίσκει και αυτοδιοικητικούς οι οποίοι επενδύουν στα λεγόμενα με όρους επαρχίας «ψηφαλάκια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, στον ίδιο νομό, που εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Και αν κανείς σκεφτεί να δικαιολογήσει την στάση του, η απάντηση του Μητροπολίτη Ηλείας για τους χώρους που θα στεγαστούν οι πρόσφυγες, δεν αφήνει περιθώρια. Κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις τοπικές κοινωνίες. Διευκρίνισε για το θέμα των μοναστηριών όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ότι είναι κλειστά, προσθέτοντας πως «η μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό».

Μπορεί αρκετοί από τους πρόσφυγες να μην επέλεξαν τα μοναστήρια για να διαμείνουν, ωστόσο ο Μητροπολίτης Ηλείας τα άνοιξε για αυτούς όπως και τμήμα του οικοτροφείου της Μητρόπολης και μαζί με αυτά άνοιξε και ένα παράθυρο ανθρωπιάς με τον ξεχωριστό του λόγο.

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top