Lacobi και Αλιβιζάτος: Δημοσιογραφία και θεσμοί απέναντι στον φασισμό

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Thomas Lacobi, ξυλοκοπήθηκε από ακροδεξιούς στο Σύνταγμα. Δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχεται, έχει κάνει μαζί με την Ανζελίκ Κουρούνη το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», καθόλου τυχαία δεν στοχοποιήθηκε από φασιστοειδή. Όπως ο ίδιος αναφέρει παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δεν υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να προστατευθεί.

Η κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για χτύπημα κατά της δημοκρατίας και η ΕΣΗΕΑ για τραμπούκικη επίθεση. Δεν αρκεί όμως η καταδίκη, οι συνοδοιπόροι του Ηλία Κασιδιάρη αλλά και του Θάνου Τζήμερου που έδωσαν το παρών στην ξενοφοβική κινητοποίηση και επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο πρέπει να συλληφθούν άμεσα.

Αν δεν συμβεί αυτό η δημοκρατία θα έχει υποστεί ένα ακόμα ανεπανόρθωτο πλήγμα. Μάλιστα την ίδια ώρα που η μη είσοδος της Χρυσής Αυγής στη βουλή, αποδεικνύει ότι δεν αρκεί για να πει κανείς, ότι τελείωσε η δράση της ναζιστικής οργάνωσης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κάνει την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Αν η εισήγηση της γίνει δεκτή τότε δεν θα υπάρξουν διώξεις για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και θα βρεθούν επίσης με 8 εκ ευρώ αναδρομικά από την κρατική επιχορήγηση που δεν είχαν λάβει, για να συνεχίσουν την δράση τους.

Με εκτενές άρθρο του στην Καθημερινή, ο Νίκος Αλιβιζάτος αποδομεί πλήρως την επιχειρηματολογία της τονίζοντας κάτι που η ίδια όπως όλα δείχνουν ξέχασε, ότι: «Για τον χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής και, κατ’ επέκταση, για την καταδίκη της συμμετοχής σε αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΚ, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα διαπράχθηκαν κατόπιν άνωθεν εντολής. Αρκεί η απόδειξη της ενεργού και συνειδητής συμμετοχής σε αυτήν των κατηγορουμένων. Αναφερόμενη στη μαρτυρική κατάθεσή μου, η κ. εισαγγελέας αγνόησε επιδεικτικά τα ανωτέρω, που αποτελούν και τη ratio του άρθρου 187».

Διερωτάται επίσης ποιο άλλο κόμμα πραγματοποιεί παρελάσεις των μελών και οπαδών του με ομοιόμορφες στολές και βηματισμό χήνας; Ενώ θυμίζει ότι «η Χρυσή Αυγή διώκεται για μια σειρά από άλλες, πολύ σοβαρότερες αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων μια ομολογημένη εν ψυχρώ δολοφονία, για πράξεις οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την ιδεολογία της».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος δεν αφήνει κανένα λογικό αλλά και νομικό περιθώριο στην εισήγηση της εισαγγελέως, καιρός είναι να κάνουν το ίδιο και οι αρμόδιες αρχές για την δράση ακροδεξιών στοιχείων που ψάχνουν τα επόμενα θύματα τους.

Με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, ο εφησυχασμός και οι ανάσες αποτελούν την εγγύηση ότι θα τον βρούμε ξανά μπροστά μας.

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top