Η «ποδιά» του Μητσοτάκη στους σκληρούς της ΝΔ και το άδειασμα στον ΣΥΡΙΖΑ

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η κυβέρνηση λειτουργεί ορμπανικά, ο Μητσοτάκης τα λέει σαν τον Σαλβίνι, είπαν συνοπτικά η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο της και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα που το προσφυγικό έγινε για τα καλά πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα και σε όλες τις συζητήσεις.

Ας τα δούμε όμως επίσης συνοπτικά, οι «ακροδεξιοί» ρισκάρουν να έρθουν σε κόντρα με τις τοπικές κοινωνίες και να δυσαρεστήσουν γαλάζιους αυτοδιοικητικούς μεταφέροντας στην ενδοχώρα, πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά;

Οι «ακροδεξιοί» αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το έδαφος προκειμένου αυτό να γίνει ομαλά, δίνοντας κίνητρα στους ξενοδόχους των περιοχών ώστε να δεχθούν τους εγκλωβισμένους στα νησιά;

Ένας ακροδεξιός λέει αυτά που είπε ο Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής; Δηλαδή ότι απολαμβάνει μια πολυπολιτισμική κοινωνία, ότι θα έβλεπε με περηφάνια ένα προσφυγόπουλο που έχει αριστεύσει να κρατά την ελληνική σημαία, ότι δεν φοβάται τους πρόσφυγες;

Μάλλον όχι… Είναι αυτονόητο ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί το σύνολο των προσφυγικών ροών, ότι δεν μπορεί να αφήσει πίσω τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, είναι αυτονόητο ότι ο ΑΜΚΑ πρέπει να δίνεται με όρους. Πλαίσιο απόδοσης του ΑΜΚΑ που σημαίνει πρόσβαση στις δομές υγείας και δικαίωμα στην εργασία, δεν σημαίνει ότι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα μείνουν αβοήθητοι. Οι δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να παραπέμπουν στα νοσοκομεία, ωστόσο οι δαπάνες για αυτούς καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι από τον προϋπολογισμό.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μετρ του προσφυγικού για να καταλάβει ότι η μη διαχείριση του ζητήματος πρώτα από όλα εξαθλιώνει αυτούς τους ανθρώπους και δεύτερον δημιουργεί όλες τις συνθήκες για την επάνοδο μιας πραγματικής ακροδεξιάς.

Ο Μητσοτάκης με την τελευταία του ομιλία, απαντώντας στον Γιάννη Βαρουφάκη για την Μόρια, έδωσε γραμμή στο κόμμα του και στην κυβέρνηση, οι ξενοφοβικές δηλώσεις και όσοι επενδύουν σε αυτές θα μπαίνουν στο περιθώριο. Η ΝΔ θέλουν δεν θέλουν κάποιοι «σκληροί» θα κοιτά προς το κέντρο και αυτό είναι απολύτως θετικό.

Μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα θα ψάχνεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ζαλισμένος από την «ποδιά» με ποδοσφαιρικούς όρους που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο κόμμα του.

Είναι δεδομένο πλέον ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε θύλακες της ακροδεξιάς στις τοπικές κοινωνίες, μένει να γίνει κατανοητό στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι όσο δημιουργεί «ακροδεξιούς» με την ρητορική της θα μπολιάζεται η πραγματική ακροδεξιά.

Αν αυτό είναι σαφές και η αντιπολιτευτική τακτική μένει η ίδια τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν με την φωτιά, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να πιστέψει κάτι τέτοιο…

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top