ΑρχικήPromotionΗ νέα προπαγάνδα των αλβανικών ΜΜΕ και ο κίνδυνος για την Ελληνική...

Η νέα προπαγάνδα των αλβανικών ΜΜΕ και ο κίνδυνος για την Ελληνική Μειονότητα

Η 28η Οκτωβρίου πέρασε μαζί με την ανάπαυλα, ας βάλουμε στην ατζέντα όμως ένα ζήτημα που ακόμα και τέτοιες μέρες περνά στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας ενώ εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την χώρα μας από το «φρένο» της Ευρώπης στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η μεγάλη απειλή από αυτή την εξέλιξη έρχεται για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ζουν συνεχώς υπό την απειλή της αυθαιρεσίας των αλβανικών αρχών, της αναίτιας καταστολής της αλβανικής αστυνομίας αλλά και των απειλών από εξτρεμιστικές ομάδες. Μάλιστα πρόσφατα άνοιξε μια νέα συζήτηση στα αλβανικά ΜΜΕ, για τους κινδύνους που όπως υποστηρίζουν δημιουργούνται από τα νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην περιοχή. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους των αλβανικών ΜΜΕ, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνονται αφορμή να περνούν τα σύνορα Έλληνες ακροδεξιοί που προκαλούν βίαια επεισόδια.

Είναι όμως έτσι; Αποτελούν κίνδυνο και μάλιστα για πολύ καιρό; Ο κίνδυνος του εξτρεμισμού έρχεται από την ελληνική πλευρά; Είναι τόσο φιλόξενοι οι γείτονες μας; Δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στην ελληνική μειονότητα και στην ιστορία της , όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν;

Κάποια βασικά δεδομένα αρκεί για να βγάλει κανείς τα απαραίτητα συμπεράσματα…

Για να ενταφιαστούν τα οστά των πρώτων 100 πεσόντων, στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, φτάσαμε στο 2018. Λίγο αργότερα έγινε η τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο νεκροταφείο της Κλεισούρας, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και που επί μια δεκαετία έμενε κενό.

Η θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Οικογένειες που περίμεναν 78 χρόνια για αυτές τις ώρες,ενημερώθηκαν πολύ αργά από μια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τα προηγούμενα χρόνια όχι απλώς δεν μπορούσαν να διαπραγματευθούν οτιδήποτε αλλά δεν γνώριζαν καν που βρίσκονταν τα οστά των συγγενών τους.

Από τις 22 Ιανουαρίου 2018 που ξεκίνησαν οι έρευνες, έχουν βρεθεί 1.086 λείψανα στο Ντραγκότι, στην Κλεισούρα και στην Κοσίνα. Από αυτά έχουν ενταφιαστεί 758 σε τρεις τελετές σε Βουλιαράτες και Κλεισούρα.

Από τους 7.976 πεσόντες στρατιώτες και 26 αεροπόρους, σύνολο 8.002 πεσόντες, έχουν βρεθεί μόνο 1.086. Οι οικογένειες των υπόλοιπων 6916 ηρώων, περιμένουν υπομονετικά.

Πριν από λίγες μέρες στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γεώργιου Σούρλα με τίτλο «Δεν ξεχάσαμε τους ήρωες του έπους του 1940-41», των εκδόσεων «Λιβάνης».

Ο πρώην Υπουργός χωρίς να διεκδικεί δάφνες και πολιτικές καρέκλες, απουσιάζοντας από την κούρσα των εκλογών, με πραγματικό ενδιαφέρον ασχολείται με τις έρευνες έχοντας επικεντρωθεί στο σημαντικό αυτό εθνικό ζήτημα που οι περισσότεροι θυμούνται στις εθνικές επετείους και τονίζει με το βιβλίο του ότι δεν έχουμε ξεχάσει τους ήρωες του έπους του 1940-1941.

Μένει να το αποδείξουμε, μένει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί πιέζοντας την Αλβανία και κόβοντας τις άγριες ορέξεις του ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού της Έντι Ράμα. Η προπαγάνδα των αλβανικών ΜΜΕ για επικίνδυνα κοιμητήρια, αποδομείται από την πραγματικότητα. Έχει όμως έναν και μόνο στόχο, μαζί με την παρουσίαση του «κινδύνου» που προκύπτει από τα οστεοφυλάκια των πεσόντων Ελλήνων, να παρουσιάσει ως επικίνδυνη την ελληνική μειονότητα, συμπιέζοντας την ακόμα περισσότερο. Η απομάκρυνση της Αλβανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τον στόχο αυτό ακόμα πιο εύκολο.

Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις αποφάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, όσο η επικαιρότητα θα απασχολείται μόνο από την συζήτηση για τις επιπτώσεις στην Συμφωνία των Πρεσπών τόσο θα ανοίγει η όρεξη του Έντι Ράμα…