Fake news: Οι κλόουν πρωταγωνιστούν σε κωμωδίες αλλά και σε θρίλερ

στην Promotion
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Μετά τα γεγονότα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης που κατέληξε σε βαρύ χειμώνα για τον Αραβικό κόσμο, βγήκε έντονα στο προσκήνιο η “συνεργατική δημοσιογραφία”, αυτή που συνδυάζει ένα μέρος πληροφόρησης που προέρχεται απευθείας από τα social media και τους χρήστες τους. Ο παραδοσιακός ρόλος του δημοσιογράφου σταδιακά περιοριζόταν όπως και το αναγκαίο πλαίσιο δεοντολογίας. Από την μια πλευρά ειδήσεις έφταναν άμεσα από κάθε πλευρά του κόσμου, από την άλλη όμως πολλές από αυτές ήταν κατασκευασμένες, τα γνωστά πια “fake news”.

Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε η συζήτηση για τα εναλλακτικά μέσα πληροφόρησης που θα έβαζαν στο περιθώριο τα συστημικά και θα έφερναν στο φως τις “κρυμμένες” ειδήσεις, μέσα που οι συντάκτες τους μπορούσαν να γράφουν με ψευδώνυμα, μέσα που δεν είχαν πουθενά να “λογοδοτήσουν” αλλά και να απολογηθούν για ψευδείς ειδήσεις που μετέδιδαν.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο εκδοχών πληροφόρησης μαζί με τα όποια θετικά τους, έφεραν εκατοντάδες ψεύτικες ειδήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, βασισμένες στην συνωμοσιολογία, έφτασαν να διαμορφώνουν την άποψη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ακόμα και για ζητήματα δημόσιας υγείας. Αυτή η επίδραση τους, φαίνεται πιο έντονα από ποτέ όσο εξελίσσεται η πανδημία με τους αρνητές και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αντλούν την επιχειρηματολογία τους από ανάλογες πηγές.

Παρατηρώντας τις φιγούρες από τον εξαγριωμένο όχλο που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει ότι αυτές οι επικίνδυνες καρικατούρες, ενημερώνονται από πηγές που εκπέμπουν τα μηνύματα που θέλουν να ακούσουν, όλα βασισμένα στην συνωμοσιολογία και τις ψευδείς ειδήσεις. “Δεν υπάρχει πανδημία”, “ οι εκλογές ήταν στημένες”, “το εμβόλιο είναι ένα μέσο εναντίον του Τραμπ” και πολλά άλλα μηνύματα, τα έχουν ενσωματώσει πλήρως, ζώντας έτσι στην δική τους παράλληλη πραγματικότητα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας τα social media πότισε με μίσος τους οπαδούς του, μίσος που έφερε το αποκορύφωμα με την χθεσινή αιματοχυσία μέσα στο Καπιτώλιο, εικόνες που ο ίδιος παρακολούθησε ατάραχος, γράφοντας έτσι το τελευταίο δικό του κεφάλαιο.

Όσα έγιναν στις ΗΠΑ, όσα θα συνεχίσουν να γίνονται, ο διχασμός, το μένος, η προπαγάνδα, θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους. Το “μπλοκάρισμα” του Τραμπ από τα social media ήρθε αργά από το Facebook και πολύ πιο αργά από το twitter. 

Πέρα από την θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας που δεν κινδυνεύει στις ΗΠΑ, παρά τα όσα έγιναν, ο ενιαίος χώρος του διαδικτύου και της ενημέρωσης, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Αν οι κυβερνήσεις, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά μέσα δεν κινηθούν συντονισμένα για τον αποκλεισμό των ψευδών ειδήσεων και των μηνυμάτων μίσους, είναι βέβαιο πως ανάλογες εικόνες θα δούμε άμεσα και σε άλλες σύγχρονες και κατά τα άλλα πανίσχυρες δημοκρατίες. 

Ο Τραμπ έγινε πανίσχυρος πληκτρολογώντας ψευδείς ειδήσεις, οι καρικατούρες των social media που εκπέμπουν μηνύματα μίσους δεν αφήνουν μόνο ψηφιακό αποτύπωμα, αποδείχθηκε εχθές με μια αιματοχυσία που παρακολούθησε ολόκληρος ο πλανήτης.

Οι κλόουν μπορούν με την ίδια ευκολία να πρωταγωνιστήσουν σε κωμωδίες αλλά και σε θρίλερ, την επόμενη φορά ας μην γελάσουμε μαζί τους και ας θυμόμαστε τους οπαδούς τους που προσωρινά  μαζεύτηκαν…

Facebook Comments

Τελευταια από Promotion

Go to Top