ΑρχικήΠολιτικήΖαββός: «Από την διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κριθεί η επιτυχία»

Ζαββός: «Από την διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κριθεί η επιτυχία»

Οι τράπεζες ότι πρέπει να λειτουργήσουν   ως ιμάντας μεταβίβασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία . Το μήνυμα αυτό, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

«Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα αυτή τη στιγμή,γιατί δίνουμε μάχη προ του  αναχώματος να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από αυτό θα κριθεί η επιτυχία. Δίνει τη μάχη όλη η κυβέρνηση και  οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν ένα νέο σημαντικό ρόλο. Σήμερα έχει γίνει δυνατή η ρευστότητα λόγω  των μεγάλων παροχών που δίνει το κράτος, των διευθετήσεων και των μεγάλων ευελιξιών που παρέχει η ευρωπαΐκή ένωση ,αυτή η  ρευστότητα  θα πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο να την παράσχουν στην πραγματική οικονομία. Πιστεύουμε ότι στην κρίση αυτή  οι τράπεζες πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο πραγματικού  δανειοδότη της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όσον αφορά το πτωχευτικό πλαίσιο ο κ. Ζαβός ανακοίνωσε ότι  θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

«Το νέο πλαίσιο θα διέπει συνολικά την διευθέτηση χρέους προς το Δημόσιο ΕΦΚΑ ΟΤΑ τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Την δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με την οποία ο δανειολήπτης μπορεί να διασώσει την περιουσία του.

Δεύτερον την δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν εξυπηρετούν τις οφειλές τους. 

Η δεύτερη ευκαιρία επέρχεται με την διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών κατόπιν ρευστοποίησης  του συνόλου της περιουσίας και  ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης. Θα είναι η δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα πέρα των νομικών . Θα υπάρχουν  πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως το επίδομα στέγασης αλλά και ο εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών».

Όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών για τη ρύθμιση των οφειλών ο κ. Ζαβός ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

«Λαμβάνεται υπόψιν κάθε φορά η ρύθμιση των οφειλών με συγκεκριμένες παραμέτρους του κάθε οφειλέτη όπως είναι η ικανότητα αποπληρωμής, δηλαδή τι εισοδήματα έχει, ποιες είναι οι εύλογες  δαπάνες επιβίωσης, ποια είναι η πραγματική και η εμπορική αξία της περιουσίας του.

Λαμβάνονται υπόψιν και οικονομικοί  παράγοντες για τους συνοφειλέτες και  τους εγγυητές. Μια βασική θεμελιακή  παράμετρος είναι η πραγματική οικονομική αδυναμία του οφειλέτη που πρέπει όμως να αποδεικνύεται με τεκμήρια».