Χρυσοχοΐδης: «Παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε στην μεταπολίτευση»

24 mins read

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε πολιτικό και επιχειρηματικό το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις της ΕΥΠ για επίορκους αξιωματικούς που συνεργάζονταν με τον υπόκοσμο για την «προστασία» οίκων ανοχής αλλά και οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis φανερώνουν ένα παρακράτος που δεν έχει υπάρχει ποτέ ξανά στη μεταπολιτευτική περίοδο.

«Είναι σαφέστατα πολιτικό, επιχειρηματικό κύκλωμα, όπου συμμετέχουν και αστυνομικοί. Αυτό ακριβώς δήλωσα. Ήδη υπάρχουν προκαταρκτική εξέταση στην Αστυνομία και διοικητικές πράξεις για αξιωματικούς που ξεκάθαρα εμπλέκονται. Προκαλούν κατάπληξη οι αποκαλύψεις είτε από την έκθεση της ΕΥΠ είτε από όσα διαδραματίζονται στην υπόθεση Novartis. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και ζυγίζω τις λέξεις μου. Στη μεταπολιτευτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε. Χρειάζεται να δούμε με μεγάλη περίσκεψη αλλά και αποφασιστικότητα το τι συνέβη, να ενισχύσουμε τη διαφάνεια, τον έλεγχο, τις θεσμικές εγγυήσεις. Αυτός ο δρόμος πολιτικής επιβολής πρέπει να κλείσει οριστικά, είναι πολύ ταραγμένη περίοδος για να φλερτάρουμε με αυταρχικές εκτροπές και να παίζουμε με τη δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής.

Ερωτηθείς εάν το προβληματίζει το γεγονός ότι από την έκθεση της ΕΥΠ φέρονται εν ενεργεία αξιωματικοί να έχουν σχέση με το κύκλωμα απάντησε: «Δεν με εκπλήσσει σήμερα, με εξέπληξε η κατάσταση της Αστυνομίας όταν ανέλαβα έναν χρόνο πριν. Η Αστυνομία είχε χάσει τον στόχο της τον προσανατολισμό της, υπήρχαν ενδείξεις και κλίμα καχυποψίας για παρεμβάσεις από πρόσωπα πολιτικά και μη. Οι αλλαγές έχουν αρχίσει από την πρώτη μέρα. Δεν είναι αποκεφαλισμοί και κυνήγι μαγισσών, είναι η αποκατάσταση του κύρους της στολής, της αξιοπρέπειας, της αξιοκρατίας και της πίστης σε ένα κοινό όραμα δημοκρατίας και πατριωτικής στάσης. Έχει αξιωματικούς λεβέντες η Αστυνομία μας, όμως για χρόνια το Σώμα ταλαιπωρήθηκε».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και στους επικριτές του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Το να συμμαζεύεις τα πράγματα, να βάζεις τάξη σε εκφυλιστικές πρακτικές, δεν είναι επίθεση κατά των δικαιωμάτων. Είναι προστασία των δικαιωμάτων από την καταχρηστική άσκησή τους. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι πεμπτουσία του πολιτεύματος. Οι 50 που κλείνουν το Κέντρο κάνουν αυτό το δικαίωμα κουρέλι, στην ουσία το απειλούν. Το νομοσχέδιο έχει όλες τις εγγυήσεις για να περιφρουρήσει τη συνταγματική επιταγή. Όμως έχει και τη χρυσή τομή. Οι δρόμοι δεν θα κλείνουν για ψύλλου πήδημα. Το νομοσχέδιο προστατεύει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι από την καταχρηστική διαπόμπευσή του. Επιτρέψτε μου εδώ μία γενικότερη σκέψη. Η παρεξήγησε με τα δικαιώματα χρειάζεται να λυθεί στην Ελλάδα. Τα δικαιώματα κινδυνεύουν πλέον από τον φανατισμό και την υπερβολή, τη μονομανία κάποιων που έχουν αναλάβει σχεδόν εργολαβικά τη δήθεν υπεράσπισή τους. Δεν είναι επάγγελμα η προστασία των δικαιωμάτων. Έχουμε ανάγκη δίπλα στον νόμο, στους ενεργούς πολίτες για τη συνεχή επίβλεψη μίας εξουσίας που από τη φύση της ρέπει σε υπερβάσεις. Όμως δεν μπορεί οι πολίτες να υποκαθιστούν τον νόμο, να γίνονται μία εξουσία με την ίδια ροπή για υπερβάσεις, χωρίς καν τις εγγυήσεις και τη νομιμοποίηση της κρατικής εξουσίας. Αυτή η κανονικότητα που αποζητούμε σχετίζεται πάντα με την αναζήτηση ισορροπίας και μέτρου. Νομίζω ότι είμαστε ώριμοι από όλες τις πλευρές να ξαναορίσουμε το μέτρο, έχουμε βασανιστεί πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, ακροβατώντας, δοκιμάζοντας, ξεπερνώντας ίσως κάποιες φορές τα όρια. Αυτό είναι το νομοσχέδιο. Η συναινετική επιδίωξη μιας λειτουργικής συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα