Χωρίς κινητά και έγγραφα «Σαράφης» και «Κελέση» – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Την εξέταση των δυο προστατευόμενων μαρτύρων με τα τεχνικά μέσα που οι  ίδιοι επιθυμούσαν, αποφάσισε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής στην έκτακτη συνεδρίαση της.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιστοίχιση με την απάντηση που δόθηκε από τον Άρειο Πάγο, κατά την οποία «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ‘’Μάξιμος Σαράφης’’ και ‘’Αικατερίνη Κελέση’’, θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis».

Όπως ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων, οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων.»

Ωστόσο, οι  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρότειναν οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή έγγραφα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο  Σπύρος Λάππας διαφώνησε στην απόφαση και ζήτησε οι μάρτυρες να μπορούν να συμβουλεύονται τα έγγραφα τους.

Σπ.Λάππας: «Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;»

Οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ανέβηκαν και για τον χρόνο εξέτασης των δύο μαρτύρων.

Γιάννης Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.

Γιάννης Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα.

Γιάννης Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;

Γιάννης Γκιόλας: Είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της επιτροπής διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Β. Κεγκέρογλου: Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας.

Η επιτροπή αποφάσισε ακόμη να επαναδιατυπωθεί  το αίτημα προς την εισαγγελία διαφθοράς για αποστολή κρίσιμων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση  τα έγγραφα του FBI, τα οποία η κ. Τουλουπάκη δεν έχει στείλει μέχρι σήμερα και που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την έρευνα της Επιτροπής. Τα συγκεκριμένα έγγραφα ζητούνται αμέσως από την Εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν την σημερινή εξέταση των μαρτύρων.

Πάντως εάν η κ. Τουλουπάκη  δεν στείλει τα έγγραφα οι βουλευτές θα εξετάσουν τους δύο προστατευόμενος μάρτυρες και η ευθύνη από κει και πέρα όπως αναφέρουν τα μέλη της πλειοψηφίας   θα βαρύνει την εισαγγελέα διαφθοράς.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τις διαδικασίες της επιτροπής καταγγέλλοντας την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ  και το Κίνημα Αλλαγής γιατί αρνούνται να επιμείνουν  στην αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων. «Μετά από όλα αυτά, έχουμε ξεκάθαρα τοποθετηθεί. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για την πορεία της έρευνας».

Ο Βουλευτής της  Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Υψηλάντης, κάλεσε το ΚΚΕ να επανεξετάσει την στάση.

«Καλώ το ΚΚΕ να το ξανασκεφθεί. Η ΝΔ ήθελε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τον ίδιο τρόπο που τους εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης. Αν ο κ. Λάππας θέλει να πάρει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων ας το κάνει».

Ι.Μπούγας πρόεδρος Επιτροπής : Η συνεισφορά του ΚΚΕ ήταν πολύτιμη στις εργασίες της Επιτροπής. Κατανοώ ότι πρόκειται για θέση αρχής. Ευχόμαστε σύντομα να επανέλθετε.

Την άρνηση της Ελληνικής Λύσης να συμμετέχει στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων διατύπωσε στην επιτροπή ο Βασίλης Βιλιάρδος. «Δεν θα συμμετέχουμε στην εξέταση των μαρτύρων με τεχνικά μέσα. Θέλουμε οι μάρτυρες να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, χωρίς τεχνικά μέσα και με το ονοματεπώνυμο τους.»

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top