Χατζηβασιλείου: «Κίνδυνος επεισοδίου από τον τουρκικό χάρτη- Άμεσα η παραλαβή των Rafale»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Οι διεθνολόγοι Τάσος Χατζηβασιλείου και Ιωάννης Μάζης τόνισε ότι ο χάρτης, που έγινε νόμος της Τουρκίας με υπογραφή Ερντογάν και αποτυπώνει τις περιοχές που η γείτονα χώρα θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής και θερμού επεισοδίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για την περιοχή.  Απροσπαθεί να δώσει μια θεωρητική υπόσταση στο παράνομο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και να το νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο χάρτης είναι πέρα ως πέρα είναι ασύμβατος με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, πράγμα που σημαίνει ότι απειλούνται στο μέλλον κι ανθρώπινες ζωές. Πλέον ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά με τη φωτιά. Αν αυτός ο χάρτης υλοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη ανάγκη έρευνας και διάσωσης θα μπορούσε να οδηγήσει αν όχι σε θερμό επεισόδιο, σε ένα ατύχημα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, υπογράμμισε ότι «με τον χάρτη αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι εμπλοκής στη ζώνη αυτή, την οποία όρισε και κατέθεσε με συντεταγμένες στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η Τουρκία». 

Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει μια σκληρή διπλωματική στάση προειδοποιπώντας την Ε.Ε ότι με την ουδέτερη στάση που τηρεί ωθεί την Ελλάδα σε πόλεμο και την ευθύνη θα την έχει η Ευρώπη, ώστε να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηβασιλείου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εδράζεται σε δυο διαφορετικές άξονες:

Αφενός στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων,καθώς όπως τόνισε, «είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι παραλαβές των πρώτων Rafale, των γαλλικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και προχωρούμε και στην ενίσχυση της ΕΑΒ ούτως ώστε να γίνει περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών». 

Όσον αφορά το διπλωματικό πεδίο, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πλέον ότι η Τουρκία απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις χρειάζεται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών. «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει να φέρει τα πράγματα πιο κοντά, να μην περιμένει τον Δεκέμβριο. Σε κάθε παράνομη πράξη των Τούρκων, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Καταλήγει δε ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την κρίση σε στρατιωτική και να είναι η Ελλάδα η πλευρά που θα κάνει το πρώτο βήμα.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top