ΑρχικήΠολιτικήΤσίπρας: Αναστολή ψήφισης του ν/σ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας - Όχι...

Τσίπρας: Αναστολή ψήφισης του ν/σ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας – Όχι σε αγορά F-35 – Ναι σε Παυλόπουλο

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό μέσω κατ’ ιδίαν συναντήσεων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η ατζέντα και να συζητηθεί τόσο ο εκλογικός νόμος όσο και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 του γραμματέα του Μέρα25, Γιάνη Βαρουφάκη ενώ τη Δευτέρα στις 11:00 θα ενημέρωση τον πρόεδρο του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.


Η συνάντηση του Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ κατευθυνόταν στο γραφείο του στη Βουλή δήλωσε προβληματισμένος στους δημοσιογράφους: «Είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όχι από το κλίμα στη συνάντηση».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ αν έγινε συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα» και μάλιστα συγκεκριμένα για τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να αποκλειστεί αλλά, κατά τον κ. Τσίπρα, όλα θα κριθούν από τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ.

Ουσιαστικά με ένα τριπλό «όχι» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία, μέχρι οι ΗΠΑ να μας στηρίξουν έμπρακτα έναντι της Τουρκίας», δήλωσε στις δηλώσεις του μετά και υπογράμμισε την αντίθεσή του με την αγορά των F-35 σε αυτή τη φορά, που η χώρα βγαίνει από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο είπε πως δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στις μονοκομματικές κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην κρίση.

«Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει τα καλλιστεία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επισπευσθεί η επανεκλογή Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας τον κάλεσε, επίσης, να αφήσει τις επιλογές που, όπως είπε διαχάζουν.

Αναλυτικά είπε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.

Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.

Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.

Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.

Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.

Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.

Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.

Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.

Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.

Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.

Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.

Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Το τετ-α-τετ των δύο πολιτικών στην αρχή ήταν χαλαρό ενώ μίλησαν στον ενικό.

Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;

Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ

Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς;

Μητσοτάκης: Συνηθισμένα τα βουνά…

Τσίπρας: Πόσο μείνατε; Τι κάνατε;

Μητσοτάκης: Δύο ημέρες, τα απολύτως απαραίτητα

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον πρωθυπουργό συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όταν ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν θέλει καφέ ή νερό, εκείνος επέλεξε το τσάι. Την ίδια επιλογή έκανε και ο πρωθυπουργός.


Τα «καρφιά» της Γεννηματά στον Μητσοτάκη με το καλημέρα

Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά, ο πρωθυπουργός την ρώτησε αν θέλει να την κεράσει κάτι και εκείνη ζήτησε μόνο ένα ποτήρι νερό και του είπε με το καλημέρα «πριν φύγεις είχα προτείνει εθνική γραμμή. Επιμένω στο συμβούλιο αρχηγών».

Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά ήσουν καταβεβλημένη. Τώρα σε βλέπω καλύτερα. (σ.σ. ήταν άρρωστη στην τελευταία συνάντησή τους.

Γεννηματά: Ξεκουραστήκαμε τις γιορτές. Εσύ από τα βουνά κατευθείαν στα βαθιά.

Μητσοτάκης: Ήταν τριήμερη η ξεκούραση στο βουνό, αλλά αναζωογονητική.

Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα, είχα προτείνει πριν φύγει,ς εθνική γραμμή αλλά δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση, αλλά επιμένω στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, δεν θα έχουμε αποκλίσεις. Θα το διαπιστώσεις στην συνάντησή μας.

Γεννηματά: Να μη μας θεωρούν οι άλλοι δεδομένοι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη θέση ότι το νομοσχέδιο για την επικύρωση της ελληνομερικανικής συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία πρέπει να «παγώσει» και να έρθει αργότερα προσέρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκρυσταλλώθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου είναι πως αποτελεί επιβεβλημένη κίνηση τακτικής η καθυστέρηση όσο γίνεται της επικύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή προκειμένου η ελληνική πλευρά να διατηρεί ένα διαπραγματευτικό όπλο με το οποίο θα πιέζει τους Αμερικανούς συμμάχους για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στα ελληνοτουρκικά.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να μην έρθει το νομοσχέδιο τώρα προς ψήφιση.


Βελόπουλος: «Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο» – Μητσοτάκης: «Αν θες τσιγάρο έξω» (video)

Τα παράπονά του για τον αντικαπνιστικό νόμο έκανε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συνομιλία που είχαν πριν τη συνάντησή τους. «Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο, μας το έχεις κόψει», του είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Αν θες τσιγάρο έξω».

«Δεν ξέρω αν είναι λόγω του απογεύματος, αλλά βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας περισσότερους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε τι να τον κεράσει κι εκείνος απάντησε ότι δεν είναι συνηθισμένος να πίνει καφέδες, ούτε τίποτα. Ο κ. Βελόπουλος τον ρώτησε πώς πέρασε στην Αμερική με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει «εντατικά» και ότι ήταν διήμερο αλλά χρήσιμο.

Ο κ. Βελόπουλος επέμεινε και αναφέρθηκε εκ νέου στον αντικαπνιστικό νόμο λέγοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα γιατί έχει πέσει ο τζίρος τους», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Δεν κάνουν γιατί ξέρουν ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Καλό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο ακόμα και αν το έχουμε καταψηφίσει». «Βγαίνω πάντα όμως έξω να καπνίσω», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης


Στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε μια αποτίμηση του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο «τραπέζι» έπεσε ο νέος εκλογικός νόμος, καθώς και ο επόμενος ΠτΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα επιδιώξει ο Μητσοτάκης στα ραντεβού είπε ότι «θα προχωρήσει σε ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ θα κάνει την αποτίμηση και θα ζητήσει εθνική γραμμή κι ομοψυχία για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Για τα πυρά της αντιπολίτευσης και την «κατηγορία» ότι ο Μητσοτάκης «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα από τον Τραμπ» εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτές οι ανακοινώσεις ήταν της στιγμής, έτοιμες και στο συρτάρι. Δεν είχαν λάβει υπ’ όψιν τις συναντήσεις με Τραμπ, Πομπέο, Πέινς και τις πολύ σημαντικές συναντήσεις με τη Γερουσία, αλλά ούτε τα αποτελέσματά τους».

Αναφορικά με το τι πήραμε από τις ΗΠΑ πέραν της στήριξης ξεκαθάρισε ότι «Οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα ισορροπεί αλλά θα γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις, καθώς «τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τη στάση της Τουρκίας».

Ακόμη μίλησε για τις επενδύσεις και την αμυντική συνεργασία. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε λιμάνια, μαρίνες, μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό ήταν πολύ μεγάλο.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα των F-35 κι αν ήταν βιαστική η είσοδος στο πρόγραμμα με την Ελλάδα να θεωρείται «δεδομένος πελάτης» από τις ΗΠΑ είπε: «Το προβλέψιμος έχει να κάνει με το σταθερός, αξιόπιστος κι όχι σαν την Τουρκία που δεν είναι προβλέψιμος εταίρος και η σχέση με τη Δύση τίθεται σε αμφισβήτηση». Όλα αυτά γίνονται με γνώμονα να «ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Για τον νέο εκλογικό νόμο επεσήμανε ότι «θα συζητηθούν οι βασικές κατευθύνσεις και πώς το σκέφτεται η κυβέρνηση» ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές «θα γίνουν το 2023. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι δεν του άρεσε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος και δεν σχετίζεται με τίποτα με πρόωρες εκλογές.

Τέλος, για τον ΠτΔ δεν… έβγαλε είδηση επισημαίνοντας ότι «Μόνο ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ; Δεν έχουμε μπει σε ονοματολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει».