Τσίπρας: «Εμείς δεν προχωρήσαμε στα 12 ν.μ., επειδή δεν υπήρχε τέτοια προκλητικότητα από Τουρκία»

31 mins read

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «αυτή είναι η ώρα να ασκήσουμε το δικαίωμα μας για επέκταση των ναυτικών μας μιλίων από τα 6 στα 12, ξεκινώντας από την Κρήτη».

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/δ  Real fm, τόνισε πως «Όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, ντε φάκτο αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 μιλίων – έτσι λέει η NAVTEX – δεν έχεις άλλο δρόμο να υπερασπιστείς αυτό το δικαίωμα από το να το ασκήσεις».

Όπως σημείωσε, η επέκταση πρέπει να ξεκινήσει τώρα νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, να συνεχίσει και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλορίζου.

Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε η επέκταση των ναυτικών μιλίων όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Τα 4,5 χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση δεν είχαμε ούτε το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολυβικό σύμφωνο, ούτε αυτή την πρωτοφανή προκλητικότητα από την Τουρκία με έρευνες εδώ και 50 ημέρες στο χώρο των δυνητικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που είχε αποτέλεσμα η χώρα μας να πετύχει σημαντικές νίκες, όπως για παράδειγμα με τον αγωγό Eastmed, την καταδίκη από την Ε.Ε. των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά το σημαντικό βήμα που έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Επισήμανε δε τις αντιδράσεις της ΝΔ όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ανακοινώσει επέκταση των ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, πρόταση που όταν ανέλαβε κυβέρνηση την υιοθέτησε παρουσιάζοντάς την ως επιτυχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η «κόκκινη γραμμή» της χώρας είναι τα 6 ναυτικά μίλια.

«Ως ο υπουργός εγγύτερα στον πρωθυπουργό, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. 

«Αυτές τις δηλώσεις δεν τις ακούμε μόνο εδώ, τις ακούει και η Τουρκία. Στην πραγματικότητα είναι σαν να δίνει το μήνυμα της ανοχής προς την άλλη πλευρά να διεξάγουν έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες θα επιφέρουν σοβαρά οικονομικά πλήγματα σε περίπτωση που η γειτονική χώρα συνεχίσει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά. Βέβαια, όπως σημείωσε θα πρέπει να υπάρχει και η θετική ατζέντα στο τραπέζι.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος αξιοποιώντας τη διπλωματία να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο. Και μόνος τρόπος είναι η πρόταση που καταθέσαμε. Τώρα για το αν την πρόταση αυτή θα τη συζητήσει η κυβέρνηση μαζί μας, θα την αγνοήσει ή θα την περιφρονήσει, ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο οποίος εδώ και 4-5 μήνες αρνείται πεισματικά ακόμη και τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών» επισήμανε.

«Ανάσα δημοκρατίας η καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Δεν τελειώσαμε με τον χρυσαυγιτισμό»

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «ανάσα δικαιοσύνης και δημοκρατίας». «Ήταν μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και πιστεύω ότι είναι μια απόφαση για την οποία θα πρέπει όλες δυνάμεις του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου να αισθάνονται περήφανες και ικανοποιημένες» σημείωσε.

«Υπήρξε όμως το τελευταίο 10ημερο μία προσπάθεια δηλητηρίασης της πολιτικής ζωής και της κοινής γνώμης με έναν υφέρποντα ποινικό λαϊκισμό, που βασίστηκε σε μία ανυπόστατη κριτική περί παιγνίων για τη διευκόλυνση της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τον νέο Ποινικό Κώδικα» ανέφερε.

 Επισήμανε την τεράστια ευθύνη του Σταύρου Κοντονή γι’ αυτό, αλλά υπογράμμισε πως συνεχίστηκε με ευθύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου, του Μεγάρου Μαξίμου και του μεγάλου μέρους του φιλοκυβερνητικού τύπου, που «έκαναν το άσπορο μαύρο και σχεδόν έπεισαν την κοινή γνώμη ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ευνοϊκότερες διατάξεις για τους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής».

«Αποδεικνύεται τώρα που τελειώνει η δίκη ότι το αντίθετο ισχύει, ότι όλοι προσβλέπουν στην ευεργετική διάταξη του προηγούμενου Κώδικα» τόνισε. «Αυτό είναι ένα δείγμα του επιπέδου και της κατάντιας του πολιτικού διαλόγου στη χώρα μας» σημείωσε.

«Ας κρατήσουμε το θετικό ότι με την Χρυσή Αυγή τελειώσαμε, δεν τελειώσαμε βεβαίως με τον χρυσαυγιτισμό» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Facebook Comments