Τσίπρας: 11 άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης για μια ζωή με ασφάλεια

97 mins read

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Thessaloniki Forum, όπου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ παρουσίασε μια δέσμη έντεκα μέτρων. 
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Ιανός: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλληπητήρια τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν σήμερα άδικα από τις καταστροφικές πλημμύρες. Καθώς και τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών. Όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τις ευθύνες.»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψιε τη Θεσσαλονίκη: «Είναι λίγο αμήχανο να μιλάς στη ΔΕΘ δίχως ΔΕΘ. Η έκθεση λείπει φέτος από τη Θεσσαλονίκη. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΘ που της λείπει. Ένα χρόνο τώρα αυτοί που της έταξαν τα πάντα, την απαξιώνουν τελικά, με συστηματικό τρόπο για μια ακόμη φορά.
Πριν δυο χρόνια, όχι τυχαία, μιλούσαμε εδώ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, την επανάφερε στο γνώριμό της ρόλο. Την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Τη Θεσσαλονίκη που για μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα, σημείο αναφοράς. Γιατί όση ζημιά και αν προκαλέσουν αυτοί που στην πόλη σας βλέπουν μόνο πελατεία και ψήφους, εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει.
Από την επένδυση στο Λιμάνι, το εμπορευματικό κεντρο Γκόνου, το Μετρό, τις επεκτάσεις του στις δυτικές συνοικίες, εως τη Νέα Τούμπα, τις κοινωνικές υποδομές, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το μουσείο Ολοκαυτώματος, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, τα μητροπολιτικά πάρκα Παύλου Μελα και Κόδρα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την αναβάθμιση της Αλεξανδρειας Ζωνης Καινοτομιας, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ξέρουν. Ξέρουν και ήδη κρίνουν και συγκρίνουν.»
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Κλιμακώνοντας την επίθεση του στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε το πρωθυπουργό για εξαπάτηση των πολιτών αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Ίσως όμως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα.
Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας.»
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσε συγγνώμη για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Εγώ δέχομαι την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως, οφείλει μία συγγνώμη. Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις. Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του.»
Νέα Κοινωνική Συμφωνία
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
«Η Χώρα χρειάζεται μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά.
Μια Συμφωνία που περιλαμβάνει:

  • Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
  • Την επαναρρύθμιση της εργασίας.
  • Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
  • Μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά.
  • Μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον.
  • Και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.»

Οι άξονες της Κοινωνικής Συμφωνίας
Ο κ. Τσίπρας ανέτυξε τους άξονες αυτής της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας:
Ο πρώτος άξονας αφορά την παραγωγή, την παραγωγική διαδικασία και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Η Ελλάδα έχει και θα έχει μια υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πιο παραγωγικός, να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να ανταποκριεθί σε πρότυπα πράσινης ανάπτυξης. Όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Η πανδημία μας το έδειξε αυτό με τον πιο σκληρό τρόπο.
Οφείλουμε να οργανώσουμε ισόρροπα την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια.Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα. Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.
Πέραν όμως των επιμέρους κλαδων, μια βασική οριζόντια προτεραιότητα διατρέχει το νέο παραγωγικό μας μοντέλο. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Προτεραιότητά μας αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η ενεργειακή εξοικονόμηση στις κατοικίες τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια. Προτεραιότητά μας αποτελεί η συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας σε ένα εύρος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2030, θέτουμε μετρήσιμους στόχους όπως κάναμε στην αναπτυξιακή στρατηγική, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την προστατεύουμε από διεθνείς αναταράξεις που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έρθουν και στο άμεσο μέλλον.
Δεύτερος άξονας είναι η εργασία. Παραγωγική οικονομία σημαίνει παραγωγικότητα των εργαζόμενων.
Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, είναι αδιαπραγμάτευτα.
Παράλληλα, πρέπει να δούμε τι δυνατότητες μας δίνει πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα. Αυτά είναι εμμονές που κρατάνε τις κοινωνίες πίσω. Η εργασία από απόσταση, η οποία θα επεκταθεί, μπορεί επίσης να είναι πολύ παραγωγικότερη από την παραδοσιακή δουλειά γραφείου. Αρκεί όμως και εκεί να υπάρχουν οι αντίστοιχες διασφαλίσεις. Όχι να γίνονται κουρελόχαρτο οι συμβάσεις, τα ωράρια, οι υπερωρίες και να διογκώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.
Ή ακόμα χειρότερα, να θεωρεί κάποιος εργοδότης ότι έχει δικαίωμα να ελέγχει μέσα από μια κάμερα τι κάνει ένας υπάλληλος του στο σπίτι του, ακόμα και εκτός ωραρίου.
Τρίτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αξιόπιστο και καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία.
Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εγγυάται τη προστασία, τη σωματική και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων. Με ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί.Για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Ένα σύστημα που δεν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας για να πλουτίσουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση.Χρειαζόμαστε, επίσης, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους.
Η δημόσια παιδεία αποτελεί επένδυση για την επανεκκίνηση της χώρας, την είσοδο στη νέα εποχή. Χρειάζεται, τέλος, να μιλήσουμε για τον κοινωνικό μισθό. Ώστε να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή διαβίωση όλων: ένα εγγυημένο εισόδημα που θα χτίζεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πολίτη σε κάθε φάση της ζωής του.
Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά. Θα το πω χωρίς περιστροφές: Είναι χυδαίο αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο από στελέχη της κυβέρνησης και τα φιλικά της ΜΜΕ με τη συκοφάντηση ολόκληρων γενιών. Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες.
Και πριν λίγες μέρες, ο παιδονόμος κ. Μητσοτάκης μας είπε και πώς σκοπεύει να τους πειθαρχήσει, δηλώνοντας πως εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Τι μάθαμε σε λίγους μήνες; Φταίνε οι νέοι που πάνε στις πλατείες.Φταίνε οι νέοι για την εξάπλωση της πανδημίας. Φταίνε οι νέοι για την αύξηση της ανεργίας. Τώρα θα φταίνε οι νέοι γιατί δεν πάνε να πολεμήσουν για την πατρίδα.
Δεν έχει υπάρξει άλλος Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που να έχει φερθεί με τέτοια απαξίωση στο πιο πολύτιμο αγαθό του τόπου μας.
Ας τον αφήσουμε όμως. Πρέπει να κατανοήσουμε το εξής. Τα κλειδιά της χώρας βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και του 2000. Το μέλλον αυτών των ανθρώπων είναι το μέλλον της ίδιας της χώρας. Για μας, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τη δεκαετία που ξεκίνησε είναι να επενδύσουμε στις δυνατότητες και τις ικανότητες των νέων. Όχι μόνο επενδύοντας στη δημόσια παιδεία, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα. Αλλά και στηρίζοντας τα νέα ζευγάρια που σήμερα είναι σχεδόν κατόρθωμα να παίρνουν την απόφαση να ζήσουν μαζί ή να κάνουν οικογένεια. Θέτοντας ηλικιακά κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Οργανώνοντας ένα σχέδιο για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων. Δίνοντας πραγματική στήριξη στην πολιτιστική δημιουργία. Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τον 21ου αιώνα. Ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε αργήσει ως χώρα δραματικά. Ακόμα συζητάμε για την κλιματική κρίση ως κάτι που θα έρθει και όχι ως κάτι που είναι ήδη εδώ.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν περιορίζεται στην επίτευξη του στόχου για μείωση των ρύπων. Κάθε πολιτική που προτείνουμε θα πρέπει να διαπνέεται από το κριτήριο της διατήρησης της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Βασικός άξονας λοιπόν της Νέας Κοινωνικής Συμφωνίας που προτείνουμε είναι μια στρατηγική που οδηγεί σε μια Ελλάδα που:

  • Κάθε χρόνο θα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
  • Θα ολοκληρώσει τη δίκαιη μετάβαση και το τέλος της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
  • Θα παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τρόπο που φυσικά δεν θα διαταράσσει την περιβαλλοντική ισορροπία.
  • Και θα προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της χώρας, την βιοποικιλότητα.

Έκτος άξονας οι θεσμικές τομές. Στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση , στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι πια καιρός για μεγάλες τομές.
Στη Δικαιοσύνη : Είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους φορείς απονομής της δικαιοσύνης. Θέσαμε τις βάσεις και πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα απλοποίησης της νομοθεσίας και επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης ενάντια στην πολυνομία και την κακονομία.
Στη Δημόσια Διοίκηση: Χρειαζόμαστε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Όχι δημόσιο των επιτελικών ημετέρων. Με διαφάνεια της διοικητικής δράσης, με κοινωνική λογοδοσία
με περαιτέρω ενίσχυση του ΑΣΕΠ, με όραμα για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης από τους νέους επιστήμονες.
Στα Δικαιώματα: Χρειαζόμαστε ένα ευρύτατο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας. Δεν μπορεί τέλος, να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.»
Συγκεκριμένα:
Μέτρο 1ο:
Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.
Μέτρο 2ο:
Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.
Μέτρο 3ο:
Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
Μέτρο 4ο:
Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.
400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μέτρο 5ο:
Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις
Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
Μέτρο 6ο:
Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
Μέτρο 7ο:
πιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου.
Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μέτρο 8ο:
Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.
Μέτρο 9ο:
Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ
Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς άλλων εποχών.
Μέτρο 10ο:
Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Μέτρο 11ο:
Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα