Τσιόδρας: Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών

28 mins read

Αν και φαίνεται να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία με τον ελεγχόμενο αριθμό των κρουσμάτων ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με την συζήτηση για άρση των μέτρων.

«Δεν είναι ώρα να μιλάμε για άρση μέτρων», ξεκαθάρισε. Τα μέτρα αποδίδουν όπως επεσήμανε άλλα «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως είναι δύσκολη η ανάκαμψη από μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Μιλάμε για την ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερο κύμα επίθεσης του ιού από το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα: «Μιλάμε για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα στο μέλλον. Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις εξελίξεις και βλέπουμε. Όλα μπορούν ν α αλλάξουν πολύ γρήγορα. Δεν εφησυχαζόμαστε».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, αυτός που θα αποφασίσει είναι ο ίδιος ιός: «Δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, αλλά ο ίδιος ο ιός τον κάνει. Θα λειτουργήσουμε ανάλογα με τι βλέπουμε και το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός αυτός είναι ένας ιός που «παραλύει την οικονομία, διαιρεί τους ανθρώπους, τους κάνει να φοβούνται τους συνανθρώπους τους, έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία πολλών χωρών σε νοσοκομεία διαλογής, όμως η συλλογική μας σκέψη θα πρέπει να είναι πώς να τον επιβραδύνουμε και να μην τον διασπείρουμε στον διπλανό μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Ο ιός πέρα από τον διχασμό, που πρέπει να αποφύγουμε, έρχεται να φέρει και την αστική ευθύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τσιόδρα κινήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί, σημειώνοντας πως «αν χαλαρώσουμε τώρα, δυστυχώς θα το πληρώσουμε».

-Πώς θα αρθούν τα μέτρα, θα δεχόμαστε τουρίστες; Θα ελέγχονται;

-Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε πρώιμη της συζήτηση

-Η ανάσχεση της διασποράς θα έχει χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας; Έχουμε εξασφαλίσει μοριακά τεστ όπως άλλες χώρες;

-Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που χαλαρώνει τα μέτρα

Η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που σχεδιάζει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού από τις 14 Απριλίου, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, και σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί διαδοχικά τους επόμενους μήνες.

Τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του Μαΐου, ενώ ο περιορισμός των μετακινήσεων θα ισχύει μέχρι το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα.

Στο πλαίσιο του κατ’ οίκον περιορισμού, οι Αυστριακοί μπορούν να μετακινούνται εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή, για να κάνουν τα αναγκαία ψώνια, για να συνδράμουν πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, χωρίς περιορισμό περιμέτρου μετακίνησης.

Στο πλαίσιο της σταδιακής επανάληψης των δραστηριοτήτων, η μάσκα, υποχρεωτική από σήμερα στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά. Τα βασικά μέτρα προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού θα εφαρμόζονται αυστηρότερα από ποτέ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων μειώνεται καθημερινά στην Αυστρία εδώ και μία εβδομάδα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 12.058 σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 204 ανθρώπων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα