ΑρχικήΠολιτικήΤο «μεγάλο παζάρι» της Συνόδου Κορυφής- Μάχη Μητσοτάκη και αδιέξοδο στην ΕΕ

Το «μεγάλο παζάρι» της Συνόδου Κορυφής- Μάχη Μητσοτάκη και αδιέξοδο στην ΕΕ

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζονταν οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Λόγω των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των κρατών – μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίες ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι ότι λίγο μετά τις 6 το πρωί ο Σαρλ Μισέλ είχε ακόμα συναντήσεις με πέντε ακόμα αντιπροσωπείες.

Οι συναντήσεις προγραμματίστηκαν να διεξαχθούν με βάση τη σειρά των επόμενων εκ περιτροπής προεδριών της ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η εργασίες της συνόδου θα επαναληφθούν στις 11 το πρωί Ελλάδας και Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τέσσερις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της ΕΕ, τους καθαρούς συνεισφορείς. Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, που δεν επιθυμούν να δώσουν πάνω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

«Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών, επισημαίνεται ακόμα.

«Σημείο αναφοράς η Πολιτική Συνοχής»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Συνοχή, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς». Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Υπογράμμισε πως ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα. «Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να «επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα». Παράλληλα, υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028.

Πέτσας: Προς το παρόν αδιέξοδο

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο, λόγω της επιμονής των πιο πλούσιων χωρών για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, κοντά στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.