ΑρχικήΠολιτικήΤηλεφώνημα Τσίπρα σε Μοράλες: «Όλοι οι δημοκρατικοί Έλληνες σε στηρίζουν»

Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μοράλες: «Όλοι οι δημοκρατικοί Έλληνες σε στηρίζουν»

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός γνωστοποίησε το τηλεφώνημα του και τη στήριξή του στον παραιτηθέντα πρόεδρο της Βολιβίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πριν από λίγο επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Έβο Μοράλες που βρίσκεται στο Μεξικό, μετά το πραξικόπημα στη χώρα του. Του εξέφρασα την αμέριστη συμπαράστασή μου, εκ μέρους κάθε δημοκρατικού Έλληνα πολίτη, στον αγώνα για την ειρήνη, τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Μου επεσήμανε ότι τούτη την ώρα η πρώτη του έγνοια είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και τόνισε τη σημασία να αναδειχθεί διεθνώς η ανάγκη αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη Βολιβία. Ο αγώνας για την Δημοκρατία στη Βολιβία και στην Λατινική Αμερική είναι αγώνας που μας αφορά όλες και όλους, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε».

Η παραίτηση και οι καταγγελίες για πραξικόπημα

Πριν από τρία χρόνια, οι Βολιβιανοί απάντησαν «Όχι» σε δημοψήφισμα που θα έδινε την δυνατότητα στον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες να εκλεγεί για τέταρτη φορά. Εκείνος, ωστόσο, αποφάσισε να αγνοήσει το «όχι» των συμπατριωτών του και να είναι εκ νέου υποψήφιος τον Οκτώβριο του 2019.

Στόχος του Μοράλες, με το δημοψήφισμα, ήταν να αλλάξει το Σύνταγμα του 2009 που επέτρεπε μόνο δύο θητείες για τον πρόεδρο της χώρας. Οι πολίτες απάντησαν 53,5% «όχι». Φτωχής καταγωγής, πρώην βοσκός λάμας, ο Έβο Μοράλες περηφανεύεται γιατί τον ανέδειξαν στην ανώτατη αρχή οι χωρικοί και αγρότες. Με τα χρόνια η κατάσταση άλλαξε και η παρουσία του διχάζει. Ορισμένοι χαιρετίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της φτώχειας αλλά η διαφθορά οργιάζει και η Βολιβία παραμένει η φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παρότι το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει μόνο δύο προεδρικές θητείες, ο Έβο Μοράλες εξελέγη το 2005, 2009 και 2014. Αγνόησε το δημοψήφισμα και με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν εκ νέου υποψήφιος τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους αντιπάλους του, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έβαζε ταφόπλακα στη δημοκρατία. «Η απόφαση αυτή αποτελεί πραξικόπημα. Μπαίνουμε πια σε μια διαφορετική διαδικασία όπου δεν υπάρχει πια δημοκρατία, ξεκινάμε μια περίοδο δικτατορίας», δηλώνει ο  Rolando Villena.

Μετά τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, ακολούθησαν τρεις εβδομάδες βίαιων διαμαρτυριών σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με την αντιπολίτευση να ζητά δεύτερο γύρο εκλογών μη αποδεχόμενη το αποτέλεσμα, με καταγγελίες για νοθεία. Μετά από έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για παρατυπίες κυρίως όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων από το λογισμικό, ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε τη διενέργεια νέων εκλογών, όπως είχε συμφωνήσει.

Παρ’ όλα αυτά, ο αρχηγός του Στρατού του ζήτησε να παραιτηθεί, ενόσω μέλη της Αστυνομίας σε κάποιες περιοχές είχαν στασιάσει. Ο Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία στις 10 Νοεμβρίου 2019 για αποκλιμάκωση της κατάστασης, καταγγέλλοντας απόπειρα πραξικοπήματος και σύλληψης του.

Σε πραξικόπημα αναφέρονται επίσης οι πρόεδροι της Νικαράγουα, της Αργεντινής, της Κούβας, της Βενεζουέλας, η Ουρουγουάη, η Ρωσία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Αμερικής, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και αρκετά ΜΜΕ ενώ την στήριξή τους εξέφρασαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Η Ισπανία καταδίκασε την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, ενώ το Μεξικό προσφέρθηκε επιπλέον να παραχωρήσει στον Έβο Μοράλες πολιτικό άσυλο, όπου και κατέφυγε.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, το σπίτι του στην Κοτσαμπάμπα λεηλατήθηκε, όπως και άλλων μελών του κόμματος του. Ο στρατός συμπαρατάχθηκε με την αστυνομία στους δρόμους για την αντιμετώπιση των οπαδών του Μοράλες, μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «..μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα». Το Κίνημα των Αδέσμευτων χωρών στηρίζει την ειρηνική διευθέτηση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.