Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου).

Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σημειώνεται ότι η συνομιλία Μητσοτάκη-Μέρκελ γίνεται στον απόηχο της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα που ανέλαβε το Βερολίνο,με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο συναντώνταν οι λεγόμενοι «σέρπα», οι στενοί συνεργάτες των ηγετών της ΕΕ που αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως οι φημισμένοι Νεπαλέζοι της φυλής Σέρπα ως οδηγοί, αχθοφόροι ή και διασώστες βοηθούν τους ξένους ορειβάτες στα Ιμαλάια να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Στη συνάντηση του Βερολίνου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ο Γιαν Χέκερ, διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ που πρότεινε στην Ελένη Σουρανή, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει μια τριμερής συνάντηση παρουσία και του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου και εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από ενημέρωση της ηγεσίας η κυρία Σουρανή έλαβε το «πράσινο φως» για να συναντηθεί από κοινού με τους κυρίους Χέκερ και Καλίν. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου ήταν και πάλι η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν που είχαν έλθει σε συνεννόηση  για να ακολουθήσει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ωστόσο και κυρίως η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έδειξαν ότι το τεστ της 26ης Ιουνίου δεν πέτυχαν να αλλάξει στο παραμικρό ο σχεδιασμός της τουρκικής πλευράς.

 

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top