ΑρχικήΠολιτικήΤηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα το πρωί προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συζητήθηκε το προσφυγικό αλλά και τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνομιλία ήταν προγραμματισμένη.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προ ολίγων ημερών έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες για εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, δήλωσε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύ αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη – μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε χαρακτηριστικά «Ζήτησα από κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4000 ασυνόδευτα ζώα που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε». Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή τη στιγμή όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο νέος Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων θα λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδη επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας (σ.σ «δήλωση» όπως λέγεται επισήμως) ΕΕ – Τουρκίας αλλά με προϋπόθεση ότι η γείτονα χώρα θα εφαρμόζει όσα προβλέπονται σε αυτήν και πρόσθεσε «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός», αναπτύσσοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ασφαλείς δομές φιλοξενείς, όπως διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, με τους πρώτους που μεταφέρονται να είναι οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «Τα επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια».

Απατώντας στην κριτική που δέχθηκε από ορισμένους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να μην αμφισβητούνται τα δικά του ανθρωπιστικά αισθήματα, καθώς ο ίδιος καλείται να είναι ανθρωπιστής, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικός, σεβόμενος τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ανθρωπιστής και διαφορετικό να υπηρετείς τον ανθρωπισμό. Εγώ θα κριθώ από τα έργα μου από εσάς εδώ, όταν με καλέσει ξανά ο πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.