Τα 5 “κλειδιά” της κάλπης που θα κρίνουν την ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

27 mins read

“Τα κρυφά χαρτιά” που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βρίσκονται στο επίκεντρο των κομματικών επιτελείων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η προεκλογική τους καμπάνια σχεδιάστηκε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες για να κερδίσουν το “στοίχημα” της κάλπης. Η στρατηγική τους στόχευε σε πέντε συγκεκριμένους παράγοντες, θεωρούν ότι με αυτά τα πέντε “κλειδιά”, νέοι, άνεργοι, αποχή, συνταξιούχοι, μετακινήσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν το θετικό αποτέλεσμα της κάλπης.

1ο κλειδί

Το “στοίχημα” των δύο μεγάλων κομμάτων είναι να επηρεάσουν με τον προγραμματικό τους λόγο τους νέους και τις νέες, να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Το Σεπτέμβρη του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει το 40% της νεολαίας (18-34 ετών) σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις το 20%. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, αυτό έχει αλλάξει, πλέον υπάρχει “ντέρμπι” μεταξύ των δύο κομμάτων στις νεαρές ηλικίες. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει στον “θυμό” των νέων, σε μία ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στην προηγούμενη «κυβέρνηση των μνημονίων». Φέτος βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας των 17άρηδων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

2ο κλειδί

Η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά έχει μαζί της τους συνταξιούχους, που αποτελούν το 1/4 του εκλογικού σώματος. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές του 2014 είχε πάρει μόλις το 20% των συνταξιούχων. Εξού και ο πρωθυπουργός επέλεξε προεκλογικά να δώσει τη (κουτσουρεμένη) 13η σύνταξη και να κάνει μάλιστα τηλεοπτικό σποτ γι’ αυτή. Βέβαια μάλλον δεν πέτυχε και πολλά γιατί η υποτιθέμενη 13η σύνταξη έμοιαζε περισσότερο με επίδομα και είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο νόμος Κατρούγκαλου έπληξε σημαντικά τους συνταξιούχους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους είναι συνταξιούχους, οπότε οι συνταξιούχοι μπορούν να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

3ο κλειδί

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 είχε πάρει μαζί του τους ανέργους. Σήμερα όμως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν κατηγορηματικοί απέναντί του. Λόγω της υπερφορολόγησης και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί μικρομεσαίοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ενώ ακόμη και αυτοί που βρήκαν δουλειά εργάζονται ως ημιασπασχολούμενοι. Άνεργοι και ημιαπασχολούμενοι είναι βασικό “κλειδί” και για τα δύο κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να βλέπει ότι ο κόσμος αυτός την εμπιστεύεται πλέον και ελπίζει σε εκείνη παρά τις απόπειρες του ίδιου του πρωθυπουργού να δαιμονοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα με ανυπόστατα κατηγορίες.

4ο κλειδί

Δυστυχώς στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις πρωταγωνιστής είναι η… αποχή. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν 1 εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Ως επί το πλείστον φαίνεται πως είναι πολίτες του μεσαίου χώρου που ήταν απογοητευμένοι με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο στοίχημα των δύο κομμάτων είναι να φέρουν αυτούς τους ψηφοφόρους στην κάλπη, πράγμα όχι εύκολο γιατί οι ευρωεκλογές είναι συνδυασμένες με τη χαλαρή ψήφο, και να τους κερδίσουν, πράγμα δύσκολο για το ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

5ο κλειδί

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τους εκλογικούς αναλυτές ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων μετακινείται από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προς τη Νέα Δημοκρατία. Ο δείκτης στις έρευνες φτάνει στο 10% τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μετακινούνται προς τη «γαλάζια» παράταξη, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τρεις μονάδες του εκλογικού σώματος. Σημειωτέον όμως ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις. Οι μετακινήσεις λοιπόν αποτελούν κρίσιμο κλειδί τόσο για τη νίκη της ΝΔ όσο και για τη διαφορά που θα εξασφαλίσει. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο και οι μετακινήσεις από τη ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές παραδοσιακά οι μετακινήσεις είναι πιο συχνές απ’ ό,τι στις εθνικές εκλογές, όπου η συσπείρωση κορυφώνεται.

Facebook Comments