ΑρχικήΠολιτικήΤα... τσούγκρισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την Τζάκρη!

Τα… τσούγκρισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την Τζάκρη!

Άνω κάτω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις δηλώσεις της για κατάργηση των προϋποθέσεων για συμμετοχή αποδήμων Ελλήνων στις εκλογές.

Φαίνεται πως δίνοντας συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» στις ΗΠΑ η Θεοδώρα Τζάκρη ένιωσε ασφαλής ότι θα μπορούσε να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Να απευθυνθεί στους ομογενείς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού χωρίς να την ακούσουν στην Αθήνα. Έτσι, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογές, προϋποθέσεις που ουσιαστικά είχε ζητήσει το κόμμα της, φοβούμενο την ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στις κάλπες, «προσβλητικές» και «υποτιμητικές»! Όμως, η συνέντευξή της αποδελτιώθηκε, έφτασε στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Μάκης Βορίδης σήκωσε το γάντι χωρίς δεύτερη σκέψη: κατέθεσε στη Βουλή διάταξη για την κατάργηση των περιορισμών. Και ο προκάτοχός του, Τάκης Θεοδωρικάκος,  διεμήνυσε στην Κουμουνδούρου «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Για την ιστορία ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ήταν υπέρ της χωρίς άλλης προϋπόθεσης, πέραν της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν και πέτυχαν, δεδομένης και της συνταγματικής επιταγής για 200 ψήφους στη Βουλή, να θέσουν μια σειρά προϋποθέσεων. Αποτέλεσμα ήταν ο νόμος για τη ψήφο των αποδήμων να περάσει από τη Βουλή με 292 ψήφους! Λίγους μήνες μετά, κάποιοι στην Κουμουνδούρου πίστεψαν πως μπορούσαν να παίξουν σε διπλό ταμπλό. Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, όμως, και η συντονισμένη αντίδραση υπουργών και βουλευτών της πλειοψηφίας, αλλά και κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, έφεραν το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε πανικός. Όλοι αναζητούσαν ευθύνες για το νέο αυτογκόλ. Οι πιο τολμηροί κατηγορούσαν ευθέως την Θεοδώρα Τζάκρη με ορισμένους να δίνουν και διάσταση κατά της διεύρυνσης. «Αυτά παθαίνουμε με τους πασόκους στο κόμμα», είπε σε παρέα κομματικών πρώην υπουργός του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σε πρώτο χρόνο την κρίση ανέλαβε να διαχειριστεί ο Κώστας Ζαχαριάδης. Επιλέχθηκε για δύο λόγους: ως τομεάρχης Εσωτερικών και γιατί ο βουλευτής Βορείου Τομέα έχει εξαιρετικές σχέσεις με πολλά ΜΜΕ. Από αυτά που άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απλά καταγγέλλουν για διαφθορά και διαπλοκή, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες μέσων και δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζαχαριάδης χάραξε την υπερασπιστική γραμμή πως η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει τον νόμο, αξιοποιώντας παράπονα που είχε ακούσει ο πρωθυπουργός από ομογενείς προ περίπου δύο εβδομάδων σε τηλεδιάσκεψη.

Στη συνέχεια η Κουμουνδούρου επιχείρησε να περάσει και στην αντεπίθεση με διαρροές για ρελάνς με ψήφο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά μόνο για λίγους βουλευτές Επικρατείας. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να περιορίσει όχι μόνο το δικαίωμα ψήφου, αλλά και την βαρύτητα της ψήφου! «Είναι προφανές πως φοβούνται τους ομογενείς» δήλωσε στο dailypost.gr βουλευτής της πλειοψηφίας. Τελικά, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει μια εικόνα συντεταγμένου κόμματος εκδόθηκε κοινή δήλωση Κατρούγκαλου-Ζαχαριάδη-Τζάκρη. (σ.σ. Ο κ. Κατρούγκαλος με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών στον οποίο έχει την ευθύνη της ομογένειας η κυρία Τζάκρη). Σε αυτή η Κουμουνδούρου επανήλθε σε παλαιότερη πρόταση της οι ομογενείς να ψηφίζουν σε εκλογικές περιφέρειες για την ανάδειξη τεσσάρων μόνο βουλευτών Επικρατείας! Δηλαδή μία ψήφο δεύτερης κατηγορίας. Επιβεβαίωσε, έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι «η πραγματική ανησυχία και το μόνο που ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα είναι η προοπτική μιας ακόμη εκλογικής ήττας».