ΑρχικήΠολιτικήΣχοινάς: «Η διαχείριση με την Τουρκία θέλει ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό»

Σχοινάς: «Η διαχείριση με την Τουρκία θέλει ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό»

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μίλησε στην εκπομπή Evening Report του Action 24 με τον Γιώργο Κουβαρά για το ταμείο ανάκαμψης και τα ελληνοτουρκικά.

«Η επιστολή του πρωθυπουργού θα απαντηθεί και είμαι σίγουρος ότι η απάντηση θα αντικατοπτρίζει και τις προηγούμενες θέσεις του ευρωπαϊκου συμβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η θέση της ΕΕ για εμάς και την Κύπρο», ήταν ξεκάθαρη συμπλήρωσε. Επίσης, ανέφερε την ανάγκη για σταθεροποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, οι οποίες ταράχθηκαν περαιτέρω μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο.

Σχετικά με τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι το ευρωπαϊκό αγκωνάρι σε μία δύσκολη και ασταθή περιοχή, είναι ο προμαχώνας, η έπαλξη της Ευρώπης σε αυτή την περιοχή. «Δεν είναι φραστική η στήριξή μας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ πιο ουσιαστική», εξήγησε.

Με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας εχει γίνει εφικτό τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακές ελληνοτουρκικές διαφορές να αναδειχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευρωτουρκικών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς σημειώνοντας ότι είναι κατάκτησή μας και μας δίνει ένα πλεονέκτημα ισχύος.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα απάντησε ότι οι αφορμές για ένταση είναι συνεχείς, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία που παίζουν με την ιδέα της έντασης αλλά το καλύτερο χαρτί της ευρωπαϊκης Ελλάδας είναι αυτή την ενταση να τη χειριστεί με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Σχετικά με το πώς βλέπουν την Ελλάδα μετά την διαχείριση της πανδημίας είπε ότι «είμαστε στα μάτια των Ευρωπαίων ένας ελκυστικός ασφαλής προορισμός από τους λίγους», και προσέθεσε ότι έχουμε συμφέρον να μην πέσουμε στην παγίδα της έντασης.

Όσον αφορά τα γεγονότα στον Έβρο σχολίασε ότι ήταν σίγουρα ένα κορυφαίο σημείο υψηλού συμβολισμού που είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, είχε μήνυμα erga omnes προς όλους.

«Βαδίζουμε τώρα σε μία κατάσταση στα σύνορα λίγο πιο ομαλή νομίζω», εκτίμησε και τόνισε ότι εμείς δεν εχουμε κανέναν λόγο από αυτή την πλευρά των συνόρων να τσιμπήσουμε στη διακηρυκτική πολιτική που κάποιοι αρέσκονται να κάνουν.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ευρωτουρκικού ενδιαφέροντος, όχι τώρα, ήδη από την επιτροπή Γιούνκερ, και διευκρίνισε ότι η Ευρώπη ποτέ δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί ικανοποιητικά τις μεταναστευτικές ροές αν δεν βρει μία ικανοποιητική συνεννόηση με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία φιλοξενεί το μεγαλυτερο αριθμο προσφύγων και μεταναστών, και το συγκεκριμένο θέμα τόνισε οτι ειναι ευρωτουρκικό. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα «φρεσκάρισμα» της συμφωνίας του 2016.

Για το αν η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη νόμιμη μετανάστευση, οι άνθρωποι με προσόντα πρέπει να έχουν νόμιμη πόρτα εισόδου. Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για την επιτροπή Γιούνκερ που έχει κάνει πρόταση για την μπλε κάρτα, κατ’ αντιστοιχία της πράσινης κάρτας, που θα επέτρεπε την μετανάστευση ανθρώπων με προσόντα από τρίτες χώρες. Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες σαν κι αυτούς, δεν τα καταφέραμε σε αυτό τον τομέα, δεν πετύχαμε τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την μεταρρυθμιση του Δουβλίνου, προσέθεσε.

Όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής την χαρακτήρισε ως ιστορική, ήταν ένα πέρασμα του Ρουβίκωνα, η Ευρώπη δεν έκανε ένα βήμα αλλά ένα άλμα, όχι μόνο για το ύψος αλλά και γιατί αυτό το πακέτο πρώτη φορά δεν οδηγεί δανεισμένες χώρες σε δανεισμό αλλα αναλαμβάνει συνολικά το βάρος, είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε, επίσης, ένα Συμβούλιο Κορυφής ψηφιακά όπου όλοι θα αναδιατυπώσουν την θέση τους χωρίς να συμφωνήσουν και ένα δεύτερο Συμβούλιο με φυσική παρουσία τον Ιούλιο που θα συμφωνήσουν.

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας μίλησε για το «θλιβερό προνόμιο να είμαι από τους πολύ λίγους Έλληνες που έζησα από τις πιο μαύρες στιγμές της Ελλάδας στην ΕΕ, που η Ελλάδα κινδύνεψε να βρεθεί σε μια δεύτερη κατηγορία, αφού ξεπεράσαμε αυτούς τους κινδύνους, δεν μπορούμε να περάσουμε ξανά τέτοιες στιγμές». Μάλιστα είπε ειρωνικά ότι λυπάται που η επάρκεια της ΕΕ και η δυνατότητά της να ανταπεξέρχεται αποστόμωσε όλους τους λαϊκιστές.

Τόνισε ότι κινδυνεύσαμε όντως, δύο φορές, βρεθήκαμε με το ένα πόδι στην άβυσσο, το 2015 η Ελλάδα κινδύνευσε δύο φορες να βρεθεί εκτός Ευρώπης. «12-13 Ιουλίου γύρω στις 6 το πρωί δεν είχαμε την τελική συμφωνία, σκέφτηκα ότι σε λίγες μέρες θα βρισκόμουν στην Ελλάδα που θα είχε βγει από το ευρώ σε μία ουρά σούπερ μάρκετ με τα ευρώ και δίπλα θα βρίσκονται οι γονείς σε μια άλλη ουρά με IOU ή δραχμές ή χαρτάκια, κτλ», εξομολογήθηκε.

Είμαστε σε ένα ισχυρό πλαίσιο, σε ενα βαρύ καράβι, μας δινει μια ασφάλεια που δεν θα την βρούμε πουθενά αλλού, κατέληξε.