Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Έλληνα CEO της Pfizer – Καλά νέα για το εμβόλιο

35 mins read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως έγραψε στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Μπουρλά είναι «ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «η Pfizer βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή αγοράΜέχρι, όμως, να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να επαγρυπνούμε: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/photos/a.10150531647872725/10157727963197725/

Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

Ο Δρ. Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού Παύλου Τσακάλωφ.

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά είναι ο νέος Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου.

Η Pfizer δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων περίπου 15.000 στο τμήμα ερευνών. Η εταιρεία επενδύει ετησίως 8 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Ο Δρ. Μπουρλά πρωτοξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 και 3 χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών.

Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού.

Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer.

Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή ηγήθηκε των εμπορικών, στρατηγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών που αφορούν στο τμήμα της εταιρείας για τα προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει πόρους στα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer, ετησίως.

Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Τους πρώτους 7 μήνες, ως Διευθύνων Σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα. Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως. Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε τη Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Ο Δρ. Μπουρλά είναι μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Pfizer Foundation, του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, καθώς και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

Το digital hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Ένα χρόνο πριν ανακοινώθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο της Pfizer να επιλέξει την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας με εφαρμογές στην υγεία.

– Σε λιγότερο από ένα χρόνο το πλάνο αυτό έγινε πραγματικότητα και από τον περασμένο Μάιο το κέντρο αυτό είναι ήδη σε λειτουργία.

– Η πρόοδος της επένδυσης αυτής όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη κρίση αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε και ο στόχος των 200 εργαζομένων του 2021 επιχειρείται να επιτευχθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά

– Ήδη έχουν προσληφθεί 30 εργαζόμενοι και έχουν προκηρυχθεί περίπου 60 θέσεις εργασίας ως σήμερα.

– Συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για δυνατότητες καριέρας και την στελέχωση του κέντρου

– Οι θέσεις αφορούν απόφοιτους Computer Sciences, Information Technology, Engineering and Electronics, εφαρμοσμένα Μαθηματικά κλπ.

– Η επένδυση αυτή συμβάλει και στο brain gain καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού και ήδη έχουν προσληφθεί στο κέντρο της Pfizer Έλληνες επιστήμονες που δούλευαν σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρεττανία, η Ολλανδία κλπ.

– Το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου με αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας όπως big data analytics και Τεχνητή Νοημοσύνη και με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα