ΑρχικήΠολιτικήΣύγκρουση Κεραμέως - Φίλη στη Βουλή για τους αποφοίτους των κολεγίων

Σύγκρουση Κεραμέως – Φίλη στη Βουλή για τους αποφοίτους των κολεγίων

Ένταση επικράτηση στην ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για βαριά υποκρισία και φθηνό λαϊκισμό.

Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην επίμαχη διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων,  τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και σήμερα καταγγέλλει την συγκεκριμένη διάταξη, ως κυβέρνηση την είχε αναγνωρίσει κανονικά.

Λίγο πιο πριν,  ο πρώην υπουργός παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κατηγόρησε την κ. Κεραμέως ως «ντελίβερι ιδιωτικών συμφερόντων», καθώς εξισώνει επαγγελματικά τα πτυχία ΑΕΙ και κολεγίων.

Η υπουργός Παιδείας απάντησε στον Ν. Φίλη διαβάζοντας και καταθέτοντας στα πρακτικά δεκάδες προκηρύξεις προσλήψεων εκπαιδευτικών της περιόδου 2015 – 2019 που αναγράφουν την ισοδυναμία κολεγίων και πανεπιστημίων.

Χαρακτηριστικά είπε «Έρχομαι όμως και στο πιο ενδιαφέρον. Γιατί ο αγαπητός κ. Φίλης είπε βαριές εκφράσεις. Μίλησε για ντελίβερι συμφερόντων. Σας λέω λοιπόν ότι το 2016 βγήκε προκήρυξη πρόσληψης εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης που αναφέρεται στην ισοδυναμία των κολεγίων. Την υπογράφει ο κ. Φίλης. Πόση υποκρισία πια. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια; Αναγνώριζε κανονικότατα την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Για 4 χρόνια όλα μέλι γάλα. Ήρθε όμως το 2019 που είχαμε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές για να γίνει αρεστός σε μια συγκεκριμένη ομάδα αποφάσισε να κηρύξει τάχα πόλεμο στα κολέγια και ψήφισε την εξαίρεση αποφοίτων κολεγίων από προσλήψεις εκπαιδευτικών».

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως υπερασπίστηκε το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι προωθούν τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής που θα αξιολογεί και θα ελέγχει την ποιότητα των πανεπιστημίων. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα καθορίζει και την κατανομή του 20% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ το υπόλοιπο 80% θα μοιράζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια (αριθμός φοιτητών, γεωγραφική διασπορά τμημάτων κ.α.).