ΑρχικήΠολιτικήΣτο "συρτάρι" του Προέδρου το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της...

Στο “συρτάρι” του Προέδρου το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Όπως όλα δείχνουν ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει το διάταγμα για τους διορισμούς στη Δικαιοσύνη που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στο παρά πέντε των εκλογών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως έως τις 30 Ιουνίου, σήμερα δηλαδή, οπότε και αποχωρεί η τωρινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου, δεν επρόκειτο να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, επαναλαμβάνοντας την πρακτική που είχε ακολουθήσει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε επιλέξει, πριν από τη λήξη της θητείας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, την Ξένη Δημητρίου.

Πληροφορίες της «Κ» από την Προεδρία της Δημοκρατίας φέρουν τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να είναι αρνητικός στην υπογραφή των διαταγμάτων για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη και μετά την 30ή Ιουνίου, δηλαδή από την 1η Ιουλίου και μετά, αφήνοντας επί της ουσίας «ξεκρέμαστη» την κυβερνητική απόφαση, η οποία ελήφθη μετά τις ευρωεκλογές και όταν ο πρωθυπουργός είχε ήδη εξαγγείλει τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κόλαφο για την κυβερνητική πρακτική να αγνοήσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις των συνταγματολόγων και να επιλέξει πρόωρα νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη, προκαλώντας μείζονα συνταγματικά και θεσμικά προβλήματα και θέτοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διλήμματα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί.

Η αρνητική θέση του κ. Παυλόπουλου να επικυρώσει διά της υπογραφής του τα σχετικά διατάγματα και να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην κυβερνητική απόφαση, πληροφορίες της «Κ» από την Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί με δύο τρόπους.

Είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει τα Προεδρικά Διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την άμεση ακύρωση της επιλεγείσας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, είτε να εκδηλώσει την αρνητική του θέση ουσιαστικά διά της σιωπής, δηλαδή να κρατήσει τα διατάγματα «ανενεργά» στο συρτάρι του έως την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, ακυρώνοντας δι’ αυτού του τρόπου την κυβερνητική απόφαση.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, η επιλεγείσα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να «επισημοποιηθεί» αλλά θα κληθεί η επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, να επιλέξει ποιοι ανώτατοι δικαστικοί θα αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια τα ηνία της Δικαιοσύνης.

Η όποια απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα φέρει για ακόμη μία φορά τη Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της πολιτικής, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, καταδεικνύοντας το άτοπο των κυβερνητικών επιλογών που έφθασαν ώς το σημείο πρόωρης επιλογής νέας ηγεσίας για τη Δικαιοσύνη, αν και μόλις σήμερα λήγει η θητεία της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και συνταγματολόγοι φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση είχαν εγκαίρως επισημάνει το άτοπο και το αντιθεσμικό της κυβερνητικής πρακτικής.