ΑρχικήΠολιτικήΣτο Ισραήλ ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα με τον Νετανιάχου

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης – Η ατζέντα με τον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις 10:30 με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο το διήμερο πρόγραμμα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Ισραήλ.

Οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (Άμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

«Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης ΄Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά – στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νετανιάχου και η οικογένειά του, στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος, θα δεξιωθούν το βράδυ της Τρίτης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σύζυγό του Μαρέβα και τον γιό του Κωνσταντίνο, που συνδέεται με τον γιό του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα επίσκεψης έχει ως εξής:

Τρίτη 16 Ιουνίου
-10.30 –Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu

Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους

-12.15 -Δηλώσεις στα ΜΜΕ

-13.00 -Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών

-15.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz

-16.30 -Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

-17.20 -Άφιξη στον Ναό της Αναστάσεως – Υποδοχή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεοφίλο Γ΄

-18.45 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Yair Lapid

Τετάρτη 17 Ιουνίου

-8.30 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi

-9.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin

-10.10 –Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου

Η Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth»

Μήνυμα ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι» έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Benjamin Netanyahu, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις. Επανέλαβε δε, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Θα μπορούσε η Τουρκία να βλάψει ή να ακυρώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο του EastMed λόγω του ελέγχου που ασκεί στη χερσόνησο; Δεν θα ήταν καλύτερη προσέγγιση η ένταξη της Τουρκίας στη συμφωνία;

Οι τριμερείς μορφές συνεργασίας – όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – δεν στρέφονται εναντίον κανενός ούτε εξαιρούν κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους. Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Αναμένετε τη συνδρομή του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της τουρκικής στάσης; Είναι γνωστό ότι η Κύπρος βασίζεται στο Ισραήλ για την περίπτωση που η Τουρκία θα αποπειραθεί να θίξει να συμφέροντά της στο θέμα του αερίου

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή. Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες. Αναμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής.