ΑρχικήΠολιτικήΣκληρό ροκ στη Βουλή για τις πορείες και στο βάθος... Νίκος Παππάς

Σκληρό ροκ στη Βουλή για τις πορείες και στο βάθος… Νίκος Παππάς

Η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες  αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται δώσει απαντήσεις για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον στενό του συνεργάτη και αν ο ίδιος γνώριζε για τις κινήσεις του Νίκου Παππά.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει όλο το βάρος στην αντίθεση του για την ρύθμιση των συναθροίσεων και έχει ζητήσει, όπως το ΚΚΕ, ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός θα σταθεί στην σημαντική αλλαγή που γίνεται με την ρύθμιση και τους κανόνες που μπαίνουν στις διαδηλώσεις, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

Όμως, θα ξεκαθαρίσει πως οι συναθροίσεις δεν απαγορεύονται, υπογραμμίζοντας πάντως πως ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών δεν μπορεί να παραλύει την οικονομική δραστηριότητα του κέντρου της πόλης. Στόχος το νομοσχεδίου αναμένεται να σημειώσει ο πρωθυπουργός είναι να βάλει τάξη στο χάος που επικρατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αποκλείεται πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί και στα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τον ρόλο του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας για άλλη μια φορά την αποπομπή του Νίκου Παππά.

Σημειώνεται δε ότι μόνο τον Μάιο, όπου και είχαμε άρση των μέτρων περιορισμού, πραγματοποιήθηκαν 80 πορείες και διαδηλώσεις ενώ τον Ιούνιο έφτασαν τις 60. Σε μια περίοδο μάλιστα που η κοινωνία προσπαθούσε να βρει τα πατήματα της μετά την πανδημία και οι καταστηματάρχες να συνέλθουν από τις σημαντικές ζημιές που έπαθαν.

Μαξίμου: «Δεν θίγονται τα συνταγματικά δικαιώματα»

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης. Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων.

Οι διαδηλώσεις σε αριθμούς

Κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.101 πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα, στις οποίες διατέθηκαν συνολικά 96.409 αστυνομικοί. Κατά μέσον όρο, δηλαδή, διεξάγονται οκτώ διαδηλώσεις καθημερινά. Το 2018 είχαν γίνει 3.516 πορείες και συγκεντρώσεις, το 2017 ήταν 1.920, το 2016 ήταν 5.764 και το 2015 ήταν 5.267.

Το ρεκόρ καταγράφηκε το 2010, όταν και μπήκε στη ζωή των πολιτών το μνημόνιο, χρονιά κατά την οποία έγιναν 11.391 διαδηλώσεις. Κατά μέσον όρο απασχολούνται περίπου 150-200 αστυνομικοί καθημερινά για την επιτήρηση-περιφρούρηση των πορειών.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουν τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που είχαν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, όπως και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από το κλείσιμο των δρόμων.