ΑρχικήΠολιτικήΣε τεντωμένο σχοινί για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Το ενδεχόμενο κατάρρευσης και...

Σε τεντωμένο σχοινί για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Το ενδεχόμενο κατάρρευσης και τα μακεδονικά προϊόντα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου.

Το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο «τιμόνι» της γειτονικής χώρας εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως το «erga omnes» για το όνομα μπορούν να βρεθούν στον «αέρα».

Τι θα γίνει με τα δημόσια έγγραφα

Ορισμένες υποχρεώσεις της Β. Μακεδονίας για το προσεχές διάστημα είναι συνδεδεμένες με τον βηματισμό προσέγγισης προς την ΕΕ όπως επισημαίνει με άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, όπως η αναγραφή στα δημόσια έγγραφα του τίτλου «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και η επιτάχυνση εξεύρεσης ρυθμίσεων στη διακίνηση προϊόντων, ακόμη και στη διαμόρφωση σχολικών εγχειριδίων.

Στ. Πέτσας: Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δ. Βαλκανίων

Σε ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes» που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα, ο κ.  Στέλιος Πέτσας ανάφερε «Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανιών. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής».

Τσίπρας: Η Ελλάδα σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, με την σειρά του, δήλωσε ότι «Η Ελλάδα ξαναγυρνάει, δυστυχώς, σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων» και πρόσθεσε  «τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με της συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μη δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από της εξελίξεις στη γειτονιά της».

Ευ. Βενιζέλος: Αρνητικές συνέπειες από το βέτο της Ε.Ε. στη Β. Μακεδονία

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος».

Α. Γεωργιάδης: Εάν παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι λόγος καταγγελίας της

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μόνος υπουργός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης είπε «Είναι που θα έπαιρναν και το Νόμπελ… Στη στροφή το έχασαν. Κάποιοι πίστευαν – και στην Ελλάδα και στα Σκόπια – ότι μπορούν να εκβιάσουν την ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε. επικαλούμενοι μόνο την επίλυση γεωπολιτικών ζητημάτων. Η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει».

Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Βαρουφάκη προς τον Κ. Μητσοτάκη

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ5 κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία η οποία αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να την αναθεωρήσετε/καταργήσετε (όπως λέγατε προεκλογικά) ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της (όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά);»

Τι θα γίνει με τα μακεδονικά προϊόντα

Στη Θεσσαλονίκη, κυβέρνηση και εξαγωγείς ετοιμάζουν την καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία με νέο λογότυπο για τα προϊόντα, ενώ το γαλλικό βέτο για την ένταξη στην ΕΕ προκάλεσε κρίση και πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Το πεζό γράμμα «μ» είναι το νέο εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων για να ξεχωρίζουν από τα  προϊόντα της Β. Μακεδονίας που καπηλεύονται το όνομα.