ΑρχικήΠολιτικήΣε Αθήνα και Άγκυρα Σχοινάς και Γιόχανσεν, για τον γόρδιο δεσμό του...

Σε Αθήνα και Άγκυρα Σχοινάς και Γιόχανσεν, για τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού

Oι δύο νέοι Ευρωπαίοι Επίτροποι αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στην Αθήνα για να κάνουν μία μικρή περιοδεία σε Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να προετοιμάσουν τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μαζί με την Ίλβα Γιόχανσον (Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων) θα ξεκινήσουμε μια περιοδεία στις πρωτεύουσες, την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Τουρκία, στην Άγκυρα», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής με τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε την αναγκαιότητα της «αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών στο μεταναστευτικό: «Είναι απολύτως άδικο μόνο ορισμένες χώρες-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να αναλαμβάνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου, όπως προβλέπει σήμερα ο κανονισμός του Δουβλίνου»

Η νέα Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανέλαβε τα καθήκοντά της χθες την Κυριακή και έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις για το μεταναστευτικό και το άσυλο ενώ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2020 ή στις αρχές του 2ου.

Μετά την Αθήνα, οι δύο Επίτροποι θα μεταβούν στην Τουρκία, με την οποία η ΕΕ υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά «να ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες αν η χώρα του δεν λάβει πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Η Ίλβα Γιόχανσον σχεδιάζει να έχει διμερείς συναντήσεις με όλες τις χώρες-μέλη και σε ορισμένες από τις επισκέψεις της θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο Μ. Σχοινά. Εκτίμησε ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, ιδίως από τη Γερμανία, δείχνουν ότι χώρες μέλη είναι έτοιμες να προχωρήσουν για να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου έχει αποτύχει μέχρι τώρα, κυρίως λόγω της άρνησης των χωρών του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) να δεχτούν μετανάστες. Οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της «ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών, ανάλογα με το δημογραφικό και οικονομικό μέγεθός τους. Η Γαλλία επιμένει ότι οι χώρες πρώτης εισόδου πρέπει να φέρουν την ευθύνη και προτείνει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για να τις βοηθήσουν οι Βρυξέλλες στον έλεγχο των συνόρων και τις επαναπροωθήσεις.