Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας – Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα»

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Πρόεδρος της Βουλής,  Κώστας Τασούλας, μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ανέφερε «Αξιότιμη κα Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλήςς και έπειτα από σχετική ομότιμη απόφαση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω την εκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση της ΚΟ ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια επικυρώνει την «ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας».

Με την σειρά της, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε «Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε και τα ευγενικά λόγια που το συνοδεύετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μου για την τιμή. Δεσμεύομαι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας μεγίστη δυνατή συναίνεση».

Και πρόσθεσε «Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση η διασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας», τονίζοντας ότι «Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα (…), επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».

Λίγο νωρίτερα

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και είναι πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους.

Την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στήριξαν, εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 ψήφους διότι ο Αντώνης Σαμαράς λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Τρύφων Αλεξιάδης νοσηλεύεται μετά το χθεσινό λιποθυμικό επεισόδιο στην ΚΟ της Βουλής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος απουσιάζει λόγω ασθένειες. Επίσης, απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρης.

O Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος για την καθυστέρηση στην ψηφοφορία για ΠτΔ: «Εγκλωβίστηκα στην αρχή της Συγγρού, έτρεξα με τα πόδια στη Βουλή, έχασα την ψηφοφορία για ένα λεπτό».

 

Νωρίτερα

Αυτή την ώρα διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Θα απουσιάζουν από την ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό, ο Τρύφων Αλεξιάδης καθώς μετά το χθεσινό λυποθυμικό επεισόδιο στη Βουλή νοσηλεύεται αλλά και ο κ. Συρμαλένιος λόγω ασθένειας.

Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο.


«Η επιλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κυρίως όμως η επιχειρηματολογία με την οποία την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή», όπως έχει επισημάνει ο Γιώργος Κουβαράς.

«Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί την ιστορική συγκυρία και επιχειρεί να συνδυάσει την έξοδο από την κρίση με μια φυγή προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα. Με την επιλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας βάζει τη σφραγίδα του στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει για τη χώρα. Θα είναι ευχής έργο να τον ακολουθήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί», σχολιάζει ο κ. Κουβαράς. 

Σχετικά με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει ο κ. Κουβαράς: «Η τοποθέτηση μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα είναι μήνυμα προόδου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γυναίκα με τεράστια επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, που έχει συνδέσει τη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα και με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πιο σημαντικό όμως σε αυτή τη φάση είναι ο συμβολισμός της εμπιστοσύνης σε μια κορυφαία δικαστική λειτουργό, την ώρα που στην προανακριτική της Βουλής έχει ανοίξει το καπάκι και αναδύεται η δυσοσμία ενός παραδικαστικού κυκλώματος».

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top