Restart Tourism: Πώς θα γίνει – Οι «πράσινες και κόκκινες» χώρες

19 mins read

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και ο κορωνοϊός τον πλήττει όσο λίγους κλάδους με την κυβέρνηση να ξεκινά μαραθώνιο από 1η Ιουνίου για να διασώσει ό,τι μπορεί.

Το σχέδιο «Restart Tourism» με ημερομηνίες

Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου οι κατασκηνώσεις και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και από 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Στα νησιά θα υπάρξουν συνολικά 600 κλίνες Covid για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και δρομολογείται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ.

Στις 15 Ιουνίου θα έρθουν οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Διαχείριση πιθανών κρουσμάτων

Έχει εκπονηθεί πλάνο διαχείρισης κρούσματος σε δύο άξονες:

  • Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας προορισμών (εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης κρούσματος, ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων)
  • Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος (γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο, ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί, μεταφορά σε δομή υγείας αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

Δύσκολο καλοκαίρι με λίγους τουρίστες και λίγα έσοδα

Το 2019 ο τουρισμός συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. ευρώ, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για φέτος προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, με πολύ λιγότερους τουρίστες και πολύ λίγες δουλειές και έσοδα. Από τα 30 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι τη χώρα μας, οι εκτιμήσεις πριν από μία εβδομάδα έναν λόγο για 4 έως 6 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι εκτιμήσεις σήμερα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, έφτασαν τα 6 με 8 εκατομμύρια τουρίστες. Με το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή να είναι τα 10 εκατομμύριά τουρίστες. Δηλαδή, μόλις 1/3… στο καλύτερο σενάριο.

Οι πράσινες, οι κόκκινες κι οι κίτρινες οι… χώρες

Οι πτήσεις μπορεί να ξεκινάνε στις 15 Ιουνίου αλλά αυτό δε σημαίνει ανεξέλεγκτη είσοδο ταξιδιωτών καθώς υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας προς υλοποίηση στο τραπέζι, μερικά από αυτά ουσιαστικά μια χαρτογράφηση των πτήσεων.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ για την κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Έτσι υπάρχουν «κόκκινες» χώρες, «πορτοκαλί» χώρες, «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Με βάση ρεπορτάζ του MEGA, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία.

Αντίθετα στη μαύρη λίστα βρίσκονται οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία.

Facebook Comments