«Πυρά» Οικονόμου – Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Με διαξιφισμούς μεταξύ του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Οικονόμου, και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό.

Ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Χαρακτηριστικά είπε «Φέρνουμε το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά από 12 χρόνια που δεν θα έχει μειώσεις στις συντάξεις». 

Ο εισηγητής της ΝΔ,  Βασίλη Οικονόμου, αναφέρθηκε εκτενώς στις προωθούμενες αλλαγές. Μίλησε για ρυθμίσεις «ανάσα» για τους  ασφαλισμένους αλλά και για μία μεταρρύθμιση με «έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα που φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις».

Ακόμα, αναφέρθηκε  στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, σημειώνοντας πως προβλέπεται αύξηση στους συντελεστές άνω των επτά ποσοστιαίων μονάδων για όσους συμπληρώνουν 40 χρόνια δουλειάς.

Παράλληλα επεσήμανε πως έρχονται αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ εκτενή αναφορά έκανε στις νέες κλίμακες εισφορών που θα «τρέξουν» για τους μη μισθωτούς.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι  άφησε ένα εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις (για συντάξεις, εφάπαξ και επανυπολογισμούς), επισημαίνοντας πως από την 1η Ιουνίου ξεκινά η έκδοση των πρώτων «ψηφιακών συντάξεων».

Κλείνοντας, σημείωσε πως «με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Η  Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της, ανέφερε ότι  μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται για όλους αν και θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μετρό.

«Για τους χαμηλοσυνταξιούχους αφαιρείται μια ολόκληρη σύνταξη και διαψεύδεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο  οποίος από το βήμα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης είχε δεσμευτεί ότι θα παραμείνει και τελικά καταργείται. Το μέτρο αυτό ήταν 900.000.000 και 800.000 χιλιάδες συνταξιούχοι πήραν μία ολόκληρη σύνταξη αυτά είναι τίποτα;», είπε.

Όσον αφορά τις αυξήσεις που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι αυτές θα τις πάρουν μόλις 70.000 συνταξιούχοι.

«Για όσους είναι συνταξιούχοι πριν το 2016 αυξήσεις  συντάξεων δεν θα υπάρξουν διότι όπως ομολογεί το νομοσχέδιο οι οποίες λογιστικές αυξήσεις θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά.

Αντιθέτως θα έχουν απώλεια γιατί θα χάσουν την εισοδηματική ενίσχυση της 13ης σύνταξης.

Αυτοί που θα δοθούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους δηλαδή οι συνταξιούχοι μετά το 2016 είναι 70.000 Από τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων αυτοί  θα δουν αυξήσεις. Και πόσοι ηταν οι   συνταξιούχοι που είδαν αυξήσεις από 1/1/2019 χαρις στον επανυπολογισμό που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου; Ήταν 600.000.  70.000 με το δικό σας νομοσχέδιο 600.000 με το δικό μας.»

Η πρώην υπουργός εργασίας ανέφερε ότι ακόμα και στην ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά υπάρχει αύξηση της τάξεως του 20%  σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά με το νέο ασφαλιστικό είναι 220 € με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 185 € είναι μία επιβάρυνση 20%.

Εννέα στους δέκα  ασφαλισμένους επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με το νέο ασφαλιστικό.

Γι’ αυτό μιλάμε για ασφαλιστικό μονομέρειας και κοινωνικής αδικίας.»

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top