Ψηφίζεται το διυπουργικό με σημεία αιχμής το άσυλο, τους ΟΤΑ & τη Θάνου – Αναμένεται μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα

στην Πολιτική
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

H σύγκρουση κορυφής συνεχίζεται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τις ομιλίες Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα σήμερα στη Βουλή να αναμένονται θερμές και καθoριστικές στη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα” που ψηφίζεται το βράδυ.

Πόλοι αντιπαράθεσης είναι οι διατάξεις για την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρα 1,2,3), η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθρο 64) και η διάταξη (άρθρο 101) που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, καθώς η προηγούμενη θητεία της ήταν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.


Υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τους ΟΤΑ ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. “Πιστεύω ακράδαντα ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση –το έχουμε συζητήσει- είναι η καλύτερη διέξοδος για να μειωθεί η διαφθορά, ηλεκτρονικοποιώντας όσες περισσότερες διαδικασίες είναι δυνατόν”, επεσήμανε και αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ΑΜΚΑ με το μητρώο πολιτών, “ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο προχώρησε επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό, αλλά θα είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσουμε σε όσον το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες”. “Να μη χρειάζεται ο πολίτης να παίρνει πιστοποιητικό που εκδίδει το κράτος, για να το πάει σε άλλη δημόσια υπηρεσία”, προσέθεσε.

Απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας: “Μιλήσαμε για μη κυβερνησιμότητα και άκουσα κυρίως τη φωνή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία λέει «ρε παιδιά, δεν το είδαμε, γιατί πάμε να το αλλάξουμε;». Εκτός από τη θεραπεία, πάρα πολλές φορές πολύ πιο σημαντική είναι η πρόληψη. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, έτσι όπως υπήρχαν στον Κλεισθένη, θα δημιουργούταν το απόλυτο χάος σε πάρα πολλούς δήμους”.

Όπως εξήγησε, αν δεν είχαμε απλή αναλογική, αν θα κατέβαιναν τόσοι πολλοί συνδυασμοί οι οποίοι περίπου επιχείρησαν να αποκτήσουν και δια μέσου μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση του δήμου. “Άκουσα ότι καταργούμε τη λαϊκή νομιμοποίηση, καταργούνται τα δημοτικά συμβούλια, αλλοιώνεται ο ρόλος τους. Το αντίθετο συμβαίνει επί της ουσίας. Τα δημοτικά συμβούλια αναβαθμίζονται. Θα συζητάνε με βάση συγκεκριμένα προγράμματα, με συγκεκριμένες μεθόδους, θα κάνουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και δεν αρκεί ένα ξερό «όχι»”, τόνισε.

Ειδική μνεία έκανε και στην επαναφορά του Συμπαραστάτη του Δημότη: “Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ένας θεσμός ο οποίος ήταν πραγματικά κοντά στον πολίτη, με όποιες αστοχίες είχε, καταργήθηκε ή μεταβλήθηκε, αν θέλετε, οριζόντια με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σε ένα περιφερειακό επίπεδο. Φαντάζομαι, δηλαδή, τον αντίστοιχο της Αττικής, ο οποίος θα ήταν κάτι σαν ένας μίνι Συνήγορος του Πολίτη. Επί της ουσίας, αυτό που θέλουμε είναι τον Συμπαραστάτη του Δημότη να είναι κοντά στον δημότη σε κάθε δήμο. Επαναφέρονται οι διατάξεις και όχι μόνο επαναφέρονται, αλλά ενισχύεται ο ρόλος του. Και εναπόκειται πλέον στην αυτοδιοίκηση εάν θα ορίσει τους κατάλληλους, εάν θα εκλέξει τους κατάλληλους και εάν θα υπηρετήσουν τον ρόλο για τον οποίο εξελέγησαν, μακριά από συναλλαγές και από διάφορα παζάρια. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα έχει συγκεκριμένο ρόλο. Θα υπηρετεί και θα εντοπίζει προβλήματα κακοδιοίκησης. Και ειλικρινά σας μιλάω, όταν ήμασταν μαζί τον κ. Καμίνη -εδώ είναι- στον Δήμο της Αθήνας, υπήρχαν φορές που λύθηκαν προβλήματα χάριν στον Συμπαραστάτη του Δημότη και εντοπίσαμε και προβλήματα τα οποία φορές έφταναν και στη δημοτική Αρχή”.


Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες να παίρνει την πρωτοβουλία και να προχωρά σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ το οποίο μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό one tv σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Σε αυτή την επικοινωνία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Νωρίτερα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση που εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζει την ανομία στα πανεπιστήμια .

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατά τη διάρκεια της παρέμβασή της υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την προωθούμενη ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, θα «ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου» και δεν θα παράξει αποτέλεσμα.

Η επίμαχη διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την ισχύουσα αναφέρει:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».


Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει τους τόνους για τη φωτογραφική διάταξη που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, καθώς η προηγούμενη θητεία της ήταν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα επανέλαβε το αίτημα για την απόσυρση της διάταξης που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επικαλούμενος τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής: «Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».


Στο διυπουργικό νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:

 • Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%,
 • Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό
 • Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.
 • Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.
 • Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σημειωτέον ότι έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, τροπολογία σύμφωνα με την οποία στη διάταξη του νόμου 4009/2011 για το ασυμβίβαστο προστίθεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) και αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του στα ΑΕΙ.


Όπως χθες επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου έρχεται η αρχή του τέλους για τις «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Tην αρχή του τέλους για τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προδιαγράφει το διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να γίνει πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά ασθενείς στα σπίτια, στα φαρμακεία της γειτονιάς τους ή στις κλινικές που νοσηλεύονται. Πρόκειται, άλλωστε, όχι μόνο για προεκλογική δέσμευση, αλλά και για κυβερνητική προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Χαρακτήρισε «ουρές της ντροπής» το συνωστισμό βαριά ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αναφέρθηκε στη διανομή φαρμάκων ως  ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Στις βασικές προβλέψεις του, για το μείζον αυτό ζήτημα, το διυπουργικό νομοσχέδιο αναφέρει ότι «πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά… ατελώς και χωρίς την επιβάρυνσή τους». Έτσι, τα φάρμακα υψηλού κόστους που λαμβάνουν βαριά ασθενείς  συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς καμία επιβάρυνση γι’ αυτόν. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σταδιακά  σε άλλες ομάδες βαριά ασθενών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, προωθούνται οι διαδικασίες ώστε τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, να παραλαμβάνονται πλέον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, χωρίς ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Μέχρι σήμερα, όσοι ασθενείς προγραμμάτιζαν χημειοθεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, ήταν υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με τη νέα ρύθμιση, η παραλαβή θα γίνεται από την κλινική με δική της ευθύνη και οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν για θεραπεία χωρίς την πρόσθετη ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν με το ισχύον σύστημα. Για να ανταποκριθεί το κράτος στη στοιχειώδη αυτή  υποχρέωσή του απέναντι στην ευπαθή αυτή ομάδα των συμπολιτών μας, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών.

Προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει -και είναι μάλιστα σε τελικό στάδιο- και για την κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ. Είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη για την αναζήτηση εταιρείας μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Με τις παράλληλες αυτές κινήσεις, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, γίνονται πράξη με συνέπεια και ταχύτητα. Και το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στην Ολομέλεια της  Βουλής στέλνει έμπρακτα μήνυμα συνέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας της νέας κυβέρνησης.

Συνολικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον ευαίσθητο χώρο της υγείας:

1.Διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα υψηλού κόστους και ανοίγει ο δρόμος για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που συνωστίζονταν σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακά τους.

2.Επιταχύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης για την χορήγηση φαρμάκων προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στην αναγκαία φαρμακοθεραπεία.

3.Εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους του και τις φαρμακευτικές εταιρείες και, επομένως, η οικονομική σταθερότητα του.

4.Διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

5.Αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις με στόχο την οικονομική σταθερότητα των φορέων, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.


Για άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top