ΑρχικήΠολιτικήΨηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος - Φουλ της επίθεσης...

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος – Φουλ της επίθεσης από Α. Τσίπρα

Σήμερα τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος, το οποίο όπως έχουμε επισημάνει είναι το “κλειδί” για τη διακυβέρνηση της χώρας και στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αναδιαμορφώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, στις επτά το απόγευμα και αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που άσκησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό Γραμματέα, τα άρθρα για τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας καθώς συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.


Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετική γνώμη με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να κάνει μετωπική επίθεση από βήματος βουλής.

Α. Τσίπρας: Το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο ήταν αυτό της άλωσης του κράτους

«Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτό της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το σχέδιο της για την οικονομία «εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις, σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ, και μάλιστα μειώσεις στα μεγάλα βαλάντια». «Αυτή ήταν η ετοιμότητά σας να αλλάξετε τη φορολογική πολιτική», «καμία διαπραγμάτευση, κανένα σχέδιο για μείωση πλεονασμάτων», σχολίασε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μόνη της απέρριψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος” που μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία», «μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπόψη μας και τους υμνητές της Χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικές θέσεις».


Στον αντίποδα ο υπουργός επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που έχει επιμεληθεί προσωπικά τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου.

Γ. Γεραπετρίτης: Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός και η ανασυγκρότηση της χώρας

«Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργούσε συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας», ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει» και ότι «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».


Η λογική που έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι ότι το πολιτικό επίπεδο φτιάχνει τους κανόνες και τους νόμους και η διοίκηση τους εφαρμόζει ενώ μέχρι τώρα μία άδεια περιπτέρου πρέπει να φτάσει μέχρι και τον υπουργό για να εγκριθεί.

Όπως αναφέραμε χθες, χαρακτηριστικό παράδειγμα του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος είναι μία διάταξη στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, η οποία λέει ότι κάθε νομοσχέδιο που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με γραφειοκρατικά βάρη θα τίθεται σε ισχύ σε δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου, την 1η Ιανουρίου και την 1η Ιουλίου, ανεξάρτητα με το πότε ψηφίζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις για έχουν πάντα χρόνο, κατ΄ελάχιστον δύο μήνες, για να προσαρμοστούν στην όποια αλλαγή επιφέρει το εκάστοτε νομοσχέδιο και δεν θα αιφνιδιάζονται. Αυτό εισάγεται για πρώτη φορά στο δικό μας σύστημα ενώ είναι κάτι που έχουν πολλές χώρες, από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις σκανδιναβικές χώρες.

Μία ακόμη μεγάλη τομή που θεσπίζεται με το επιτελικό κράτος είναι το γεγονός ότι όλες οι υπογραφές για ατομικές πράξεις “κατεβαίνουν” στη διοίκηση και φεύγουν από το πολιτικό σύστημα. Αυτό αφενός σημαίνει ότι μειώνονται οι υπογραφές και αφετέρου ότι αποκομματικοποείται εντελώς το σύστημα καθώς δεν επεμβαίνει πολιτικό χέρι. Αυτό έτσι όπως εφαρμόζεται δια νόμου και οριζόντια για όλους δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ελληνική διοίκηση. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι πλέον μία άδεια ενός περιπτέρου ή ενός καταστήματος, η ιθαγένεια ή άδεια διαμονής σε μετανάστες -δηλαδή οτιδήποτε έχει να κάνει με το άτομο ή την ατομική επιχείρηση θα υπογράφονται από τη διοίκηση.

Μέχρι σήμερα ήταν στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού μεμονωμένα αν θα κατεβάσει την υπογραφή όλων των ατομικών πράξεων στη διοίκηση, πχ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περίοδο 2013-2014 το είχε κάνει. Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος γίνεται υποχρεωτικά και οριζόντια για όλους, κάτι το οποίο είναι επαναστατικό για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

*Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος συντάσσεται επιμελώς από το βασικό του συντάκτη Λεωνίδα Χριστόπουλο, σύμβουλο για θέματα κράτους-δημόσιας διοίκησης μέχρι τις εκλογές και πλέον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, την τελευταία διετία ενώ το έχει επιμεληθεί προσωπικά ο βουλευτής και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου.