Πρωτοφανής συμφωνία αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Αραβικών Εμιράτων

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τους εκπροσώπους των κομμάτων συνάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπογραφή των δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κείμενα τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, στη συμφωνία εμπεριέχεται πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι είναι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής 

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας εκ των δύο χωρών, η άλλη θα συνδράμει αμυντικά. Η ρήτρα αυτή ίσως αποτελεί το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του  Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι. Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις. 

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ταξίδι – «αστραπή» στο Άμπου Ντάμπι, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Στόχος της Ελλάδας η σύσφιξη των σχέσεων με την πανίσχυρη χώρα του Αραβικού κόσμου σε επίπεδο οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top