Προανακριτική: Στη Δικαιοσύνη η κατάθεση Δεσταμπασίδη γιατί αρνούνταν να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε να αποστείλει την κατάθεση του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για να αξιολογηθεί η άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών που αρνήθηκε.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 224) συνδέεται η άρνηση κατάθεσης με την ψευδή κατάθεση. Βέβαια η κατάθεση Δεστεμπασίδη αποστέλλεται «γενικώς» προς αξιολόγηση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και όχι ειδικώς με το άρθρο 224 του ΠΚ. Η κατάθεση του κ. Δεστεμπασίδη θα διαβιβαστεί και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, που διερευνούν όσα έχει καταγγείλει σε βάρος της κ. Τουλουπάκη ο Ιωάννης Αγγελής.

Στόχος είναι να αξιολογηθεί δικονομικά η άρνηση του κ. Δεστεμπασίδη να καταθέσει, με την αιτιολογία ότι τον εμπλέκει ο Εμμανουήλ Βουλκίδης στην υπόθεση της Novartis.

Νωρίτερα

Ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, διέψευσε οποιασδήποτε σχέση του με τους προστατευόμενους μάρτυρες κατά την εξέτασή του από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ερώτηση Πλεύρη: Έχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση;

Δεσταμπασίδης: Πρώτη φορά καταθέτω

Πλεύρης: Σας κάλεσαν ή σας προσέγγισαν εισαγγελείς;

Δεσταμπασίδης: Όχι.

Δεν επιθυμώ ν’ απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου

Τον ρώτησε ο κ. Πλεύρης αν γνωρίζει για χρηματισμό του κ. Αβραμόπουλου. Έδωσε την ίδια απάντηση.

Και στην ερώτηση ποιο από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται απο FBI έχει συναντήσει η απάντηση ήταν η ίδια.

«Δεν ονομάζομαι ούτε Κελεση ούτε Σαράφη, το όνομά μου είναι Δεσταμπασίδης», επεσήμανε.

«Δεν έχω ταξιδέψει ούτε στις ΗΠΑ μετά το 2014, ούτε στην Βιένη έχω πάει», συμπλήρωσε.

Ο Δεσταμπασίδης αρνείται να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Novartis. Υποστηρίζει πως δεν αφορά την Επιτροπή και πως μετά από τις ερωτήσεις του κ. Πλεύρη «δεν ξέρει με ποια ιδιότητα δίνει κατάθεση».

«Επομένως πια δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος αφού βάσει νόμου δεν μπορεί να είναι προστατευόμενος αν είναι κι εμπλεκόμενος», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Μέχρι στιγμής δεν τον έχει καλέσει κανείς να καταθέσει όπως είπε, παρόλο που είχε γίνει αναφορά εις βάρος του. Ο κ. Δεσταμπασίδης παραδέχτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως είχε ιδιωτική συζήτηση με Τάκη Χατζή αλλά δεν συναίνεσε να βγει στο newpost.

Για τον Μανιαδάκη είπε ότι τον γνωρίζει και διάβασε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει. Η ανακοίνωση περίπου αναφέρει ότι «ο γνωστός για την ποιότητα του Μανιαδάκης επιχειρεί να με εμπλέξει. Υπενθυμίζω ο Μανιαδάκης ως προστατευμένος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Ιωάννης Αναστασίου κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα. Ουδέποτε τον συνάντησα είτε στη ΓΑΔΑ είτε στην εισαγγελία διαφθοράς. Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελεση ούτε Μαξιμος Σαράφης. Το όνομα μου είναι Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης».

Ο διάλογος του μάρτυρα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου

Β.Κεγκέργλου: Τον δικηγόρο κ.Σαράκη τον γνωρίζετε;

Φ.Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ. Είναι άσχετο με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Β.Κεγκέρογκου: Εσείς πώς το γνωρίζετε ότι είναι άσχετο με την υπόθεση; Ξέρετε λεπτομέρειες της υπόθεσης;

Φ.Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ

Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Βουλκίδη να γίνεται και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες;

Φ.Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ

Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη να συστήσετε από κοινού εταιρεία και του προτείνατε μάλιστα και συγκεκριμένο όνομα για Γενικό Διευθυντή;

Φ.Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ.

Ο κύριος Δεσταμπασίδης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε ότι έχει προσωπική άποψη για το αν η Novartis είναι σκάνδαλο και πρόσθεσε «Σε ό, τι με αφορά, καλά κάνει η δικαιοσύνη και το ερευνά».

Ακόμη κατηγόρησε τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Μανιαδάκη λέγοντας ότι τον έχει στοχοποιήσει.

Ερώτηση: Γιατί ο Μανιαδάκης;

«Για να με εκφοβίσει, να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη πράγματα που έχω δει, έχω ακούσει και γνωρίζω. Όχι για αυτά που ερευνάτε σε αυτή την προανακριτική αλλά καθαρά για το σκάνδαλο Novartis».

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top