ΑρχικήΠολιτικήΠροανακριτική: Οι ερωτήσεις - φωτιά του Πλεύρη και τα «όχι» του Παππά

Προανακριτική: Οι ερωτήσεις – φωτιά του Πλεύρη και τα «όχι» του Παππά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, κατέθεσε σήμερα ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Novartis.

Η κατάθεση του Ν. Παππά

Θ. Πλεύρης: Μετά από όσα ακούσατε από τον κ. Μιωνή, σας ρωτάω ειλικρινά, πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του είχαν στήσει παραδικαστικό μαγαζί  και έκαναν δουλειές μαζί;

Ν. Παππάς: Σε καμία των περιπτώσεων. Πουθενά.

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι καταλαβαίνετε ότι ο Παπαγγελόπουλος και κάποιοι συνεργοί του έχουν τη δική τους ατζέντα και βγάζουν λεφτά από το παραδικαστικό;

Είστε σίγουρος; Δεν αναφέρομαι μόνο για εκμυστηρεύσεις στην Ελλάδα μπορεί να έγιναν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ ή στην Κύπρο. Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Όχι ποτέ.

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω Σαμαρά; Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ 

Θ. Πλεύρης: Έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό τη σκέψη ότι η καταδίωξη του κ. Παπασταύρου θα σταματούσε μόνο αν σας έδινε κάτι εναντίον της κας Γκραμπόφσκι;  Σας υπενθυμίζω ότι έχετε ορκιστεί για την κατάθεσή σας.

Ν. Παππάς: Ποτέ

Θ. Πλεύρης: Τους κ. Ντούνια και Τσουγκριάνη από το ΣΔΟΕ που ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι παράτυπα μεθόδευσαν να παραμεριστεί η επίσημη έκθεση  ελέγχου του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο του 2015 που αθώωνε τον Παπασταύρου για να γίνει επανέλεγχος από άλλο κλιμάκιο, τους γνωρίζετε; Τους έχετε μιλήσει ποτέ;

Ν. Παππάς: Όχι. Δεν τους γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Τον κ. Δάνη, τον Γενικό Γραμματέα, τον γνωρίζετε; Του έχετε μιλήσει ποτέ εσείς για να μεθοδευτεί η καταδίκη του Παπασταύρου;

Ν. Παππάς: Όχι 

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε ότι η εγκληματική οργάνωση για την οποία κατηγορήθηκαν ο Μιωνής, ο Μεταξάς, ο Παπασταύρου αρχειοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2019; Ότι τα εντάλματα του Μεταξά ακυρώθηκαν; Ότι το πρόστιμο του κ. Παπασταύρου 3εκ. ακυρώθηκε και τα χρήματα του επιστράφηκαν; Γνωρίζετε ότι έχουν βγει αποφάσεις δικαστηρίων που αθωώνουν τον Παπασταύρου στην ουσία των όσων κατηγορήθηκε; Πιστεύετε ότι αδικήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, στοχοποιήθηκαν, καταλύθηκε σε βάρος τους το τεκμήριο αθωότητας, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνής την προηγούμενη Τετάρτη;

Ν. Παππάς: Αυτό το έχω ακούσει. Δεν έχω γίνει κοινωνός.

Θ. Πλεύρης:  Γνωρίζετε ότι τον Απρίλιο του 2016 ήρθε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δικαστική συνδρομή που αθώωνε τους Μιωνή-Παπασταύρου; 

Ν. Παππάς: Ναι το έχω ακούσει

Θ. Πλεύρης: Μήπως το θάψιμο του αθωωτικού εγγράφου για Παπασταύρου-Μιωνή είχε σχέση αφενός με την εκβίαση του Μιωνή και αφετέρου με την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος σε βάρος της κας Γκραμπόφσκι που ξεκινάει την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο του 2016, από τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό;

Ν. Παππάς: Δεν γνωρίζω

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε να «καλυφθούν τα έξοδα» στη συνάντηση για την οποία κατέθεσε ο κ. Μιωνής 

Ν. Παππάς: Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε μία πραγματολογική διαπίστωση. 

Θ. Πλεύρης: Όσα είπε εδώ ο κ. Μιωνής είναι ψευδή;

Ν. Παππάς: Επαναλαμβάνω ο μόνος λόγος που έγινε εκείνη η συνάντηση ήταν να δοθεί μια εξωθεσμική λύση.

Θ. Πλεύρης: Έγινε δεύτερη συνάντηση με τον κ. Παπαγγελόπουλο για το ζήτημα;

Ν. Παππάς: Ναι. Ένας εκπρόσωπος του κ.Μιωνή, ο κ.Φιλιππάκης και ο κ. Παπαγγελόπουλος και εγώ. Και σε αυτή τη συνάντηση έγινα κοινωνός των αδιεξόδων συνεννόησης. 

Θ. Πλεύρης: Το έγγραφο που μας κατέθεσε ο κ.Μιωνής περιγράφει συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που θα γίνονταν.

Ν. Παππάς: Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Και γι αυτό πρέπει να καλέσει η Επιτροπή όσους συνέταξαν αυτό το χαρτί. 

Πρόκειται για σημείο καμπής. Να έρθουν εδώ οι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών για να εξηγήσουν πώς τα έγραψαν αυτά. Είναι προβληματικό για όποιον το έχει συνεννοηθεί. Καλέστε εδώ και τον Φιλιππάκη και τον δικηγόρο  του και τους δικηγόρους του Μιωνή. 

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζατε για το ταξίδι των Εισαγγελέων στο Παρίσι με την κ. Παπαδάκου;

Ν.Παππάς: Όχι

Θ. Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στο σποτάκι του μήνυμα εναντίον Παπασταύρου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015;

Ν. Παππάς: Γιατί είχε δημοσιευθεί η λίστα Λαγκάρντ.

Θ. Πλεύρης: Είπατε ότι ενημερωθήκατε στη δεύτερη συνάντηση για το αδιέξοδο

Ν. Παππάς: Ναι. Εγώ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης

Θ. Πλεύρης: Ξαναρωτώ. Έγιναν τρεις συναντήσεις και υπάρχει και ένα συμφωνητικό που αναφέρεται σε παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Ν. Παππάς: Και εγώ σας ξαναλέω: Καλέστε όσους το συνέταξαν. Εγώ το 2016 παραβρέθηκα στη συνάντηση και το 2018 διαπιστώθηκε πάλι σε συνάντηση το αδιέξοδο συνεννόησης.

Πως σχολιάζει ο Νίκος Παππάς αλλά και η πλειοψηφία της προανακριτικής την μέχρι τώρα κατάθεση

Ο Νίκος Παππάς όταν ολοκληρώθηκε η σημερινή κατάθεσης του μιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι αν η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής δεν καλέσει τον κ. Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις για τις δικές του συναντήσεις με Φιλιππάκη και Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι κότες  τρίλυρες και  μακροπουπουλάτες.

Όσον αφορά το περίφημο ραντεβού του Μαξίμου  ο κ. Παππάς  είπε ότι αυτό έγινε  μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ όπου και του ζητήθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση.  Μάλιστα  πρόσθεσε ότι δεν ήταν προσπάθεια επίλυσης ιδιωτικής διαφοράς καθώς ο κ. Μιωνή  τότε ήταν στέλεχος  του Ισραηλινού κράτους.

Σε άλλη ερώτηση γιατί στο ραντεβού στο μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο κ. Παππάς απάντησε «διότι το ζήτησε ο κ. Μιωνή».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η πλειοψηφία χρησιμοποιεί την υπόθεση Μιωνή  γιατί έπεσε σε ξέρα όσον αφορά την υπόθεση Novartis  ενώ απαντώντας σε άλλο ερώτημα εάν ο κ. Μιωνη  με την σημερινή του στάση  και τις καταγγελίες που κάνει ευνοεί την παρούσα πλειοψηφία ανέφερε με νόημα « εάν θέλω να ανοίξω πόλεμο θα τον ανοίξω μόνος μου» υπονοώντας προφανώς   το Ισραήλ καθώς όπως είπε ο κ. Μιωνη ήταν  εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Από την πλειοψηφία της προανακριτικής γίνεται αναφορά στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Φιλιππάκης στην επιτροπή και επισημαίνονται τα ακόλουθα

Τη στιγμή που ο Νίκος Πάππας κατέθετε πως «οι ρυθμίσεις του roadmap Μιωνή – Φιλιππάκη είναι απαράδεκτες και πρέπει να κληθούν αυτοί που το υπέγραψαν να εξετασθούν διότι αναφέρονται οι πράξεις της ελληνικής Δικαιοσύνης» με σημερινό έγγραφο του ο Εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης που κατατέθηκε στην προανακριτική επιτροπη, αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο του τέως υπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γιάννης Φιλιππάκης αποκάλυψε πως στις 15/5/2018 δηλαδή 2 μήνες ΜΕΤΑ την υπογραφή του συμφωνητικού – roadmap που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό πόσο, έγινε συνάντηση στο γραφειο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κι εκπροσώπου του επιχειρηματία Μιωνη με θέμα «τήρηση των εκατερωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού». 

Δηλαδή Παππάς και Παπαγγελόπουλος θα εγγυούνταν την ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ υπόθεσης για εγκληματική οργάνωση ως προς τη λίστα Λαγκάρντ!

Πρόκειται για παραδοχή ότι οι κ.κ Παππάς και Παπαγγελόπουλος από κοινού παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν ως εγγυητές της πορείας ανοικτών ποινικών υποθέσεων!

Ο κ. Παππάς παραδέχθηκε ακόμα ότι:

  • Όντως έγιναν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Ότι έγινε λόγος για χρήματα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
  • Ότι συζητήθηκαν ανοικτές ποινικές υποθέσεις του Μιωνη
  • Ότι δεν ενημέρωσε ποτέ μετά τα παραπάνω την κυβέρνηση του Ισραήλ για το αποτέλεσμα των ενεργειών του.

 

Τι αποφάσισε η προανακριτική  για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Θ.Πλεύρης: Είχαμε κάνει εδώ σχετική συζήτηση. Εμείς λειτουργούμε ως Εισαγγελείς όταν περιέλθουν σε γνώση μας νέα στοιχεία. Κατά την άποψή μου πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταθέσεις Μιωνή, Τσατάνη, Αθανασίου και Κυβέλου. Και εφόσον υπάρχουν οι 30 υπογραφές το θέμα θα προχωρήσει.

Εγώ θεωρώ ότι σε αυτές τις καταθέσεις υπάρχουν στοιχεία για διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ενδεχομένως στις καταθέσεις της κας Ράικου και του κ.Αγγελή. Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου  είναι σαφής.

Σπ.Λάππας: Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε οτι από όλες τις καταθέσεις στην Επιτροπή κανένα αδίκημα δεν έχει προκύψει. Δικό σας θέμα της πλειοψηφίας τί θα κάνετε. Και ακόμη για ποια αδικήματα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή;

Β.Κεγκέρογλου: Εάν εξετάσεις μία κλοπή και πέσεις πάνω σε δολοφονία πρέπει να το αποκρύψεις; Γιατί αυτό λένε μερικοί εδώ μέσα. Τα πράγματα είναι απλά. Είναι υποχρέωση της Επιτροπής να διαβιβασθεί στη Βουλή. Δεν είναι θέμα βουλήσεως. Θα πρέπει να τα στείλουμε στη Βουλή και τα μέλη της να αποφασίσουν. Μόνο για την διαδικασία πρέπει εδώ να συζητήσουμε. Και όχι για το αν πρέπει ή όχι να τα στείλουμε

Ι.Μπούγας: Ακριβώς αυτό κάνουμε κ.Κεγκέρογλου. Για την διαδικασία αποφασίζουμε. Αποφασίζουμε λοιπόν να αποστείλουμε τα στοιχεία της Επιτροπής στη Βουλή προκειμένου να αποφασίσει.