Πρώτο κουδούνι με μάσκες, αντισηπτικά και παγούρια – Περιστατικά με αρνητές μάσκας

36 mins read

«Πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά και χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν στο σχολεί τους με τις τσάντες τους, τα απαραίτητα σχολικά τους αξεσουάρ αλλά και τις μάσκες τους.
Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού.
Στο επίκεντρο της σημερινής, πρώτης ημέρας στο σχολείο βρίσκονται στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Γενικότερα, από τους ειδικούς έχει τονιστεί ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί και πρέπει να υπάρχουν πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχει ο σκοπός του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.
Ήδη οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, φτάνουν στα σχολεία φορώντας τις μάσκες τους.
Εμφανίστηκαν και οι αρνητές μάσκας
Αρνητές μάσκας – ευτυχώς ελάχιστοι –  εμφανίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενώ μένει να δούμε – κάτι που θεωρείται βέβαιο – εάν υπήρξαν και μεμονωμένα περιστατικά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στο 55ο δημοτικό σχολείο Πάτρας παρατηρήθηκε, όπως κατέγραψε το Mega, ότι δεν φορούν όλοι μάσκα.
Μεταξύ αυτών, τα παιδιά του κυρίου Αλέξανδρου, ο οποίος μίλησε αναφορικά με την απόφασή του να μην φορέσουν τα παιδιά του μάσκα, εξαιτίας της οποίας τα παιδιά δεν έγιναν δεκτά εντός του σχολείου.
«Φυσικά και δεν θέλω να βάλουν τα παιδιά μου μάσκα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανάτους η μάσκα, όπως έγινε στην Κίνα. Αποφάσισε η ανέτοιμη και ανέντιμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει τα παιδιά να αγιαστούν. Δικαίωμά του μέχρι να λήξει η θητεία του», σημείωσε ο κ. Αγγελής.
«Θα συνεχίσω να φέρνω τα παιδιά στο σχολείο και να μην τα δέχεται το σχολείο με βάση την υπουργική απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Μας έχουν πει ψέματα, αναιρούν τα ψέματα. Μας λένε ότι πλέον η μάσκα κάνει καλό. Δεν δίνεται βήμα στους επιστήμονες που λένε ότι η μάσκα δεν κάνει καλό. η άποψη ενός γονέα είναι ελάχιστη μπροστά στην άποψη ειδικών», κατέληξε.
Στη Θεσσαλονίκη ακόμα ένας πατέρας αρνήθηκε να φορέσουν μάσκα τα παιδιά του υποστηρίζοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα που γίνεται αυτό, 9 χρονών παιδάκια να τα υποχρεώσουμε να φορέσουν μάσκα».
Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΙ, ο πατέρας των παιδιών τόνισε πως αρκετοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους σχολείο χωρίς μάσκα και σε μία προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει γι αυτή την απόφαση δήλωσε πως «αυτοί που λένε να φορούν τα παιδιά μάσκα πριν λίγο καιρό έλεγαν άλλα».
«Επιδημία ή πανδημία; Για πανδημία έπρεπε να σωριαζόμαστε κάτω. Πανδημία όταν λες αυτό εννοείς. Τα παιδιά το πολύ πολύ να μην πάνε έναν χρόνο σχολείο» επέμεινε και υποστήριξε πως «σε έναν χρόνο θα δούμε τα άλλα παιδάκια τι συμπτώματα θα έχουν που φορούν μάσκα».
sxoleia_2
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
sxoleia_4
Τι ισχύει για τις περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων
Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση. Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα