ΑρχικήΠολιτικήΠέτσας: «Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο κατάλογος κυρώσεων κατά της...

Πέτσας: «Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πραγματοποίησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό και την Τουρκία.

Αρχικά, ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στην ψηφοφορία για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, χαρακτήρισε ως «ανεκδιήγητη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία».

Σημείωσε δε ότι δύο βουλευτές της ΝΔ, οι κκ Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία με την Αίγυπτο για λόγους υγείας.

Ο μεν κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας ο δε κ. Διγαλάκης βρίσκεται σε καραντίνα. Οι δύο βουλευτές θα δηλώσουν πρόθεση ψήφου με επιστολή.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας ανάφερε για τις δύο συμφωνίες:

«Οι δύο συμφωνίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν  ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν, τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα, καθώς – όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- «εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών».

Και η συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Σημειώνω ακόμη την απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιουνίου μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα, που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, όποτε κρίνει η ίδια».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι «Σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Στη συνεδρίαση αυτή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει – όπως έχει δεσμευτεί – κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει».

Ερωτηθείς για την στάση των ΗΠΑ, απάντησε «Ξεκάθαρη η συνέπεια των ΗΠΑ ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η ένταση στην περιοχή. Αυτό αναδείχθηκε χθες και στην επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό με την προϋπόθεση η Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειες».

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι είναι «πολύ διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα από το 2018 για την υπόθεση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο».

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «ο δείκτης RT έχει πέσει κάτω από το 1. Είναι σήμερα 0,85. Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή», ενώ πρόσθεσε ότι «αυξήθηκαν οι εισαγόμενοι σε ΜΕΘ στους 31».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση. Ο ιός είναι ανάμεσά μας και είναι χρέος όλων να τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών».

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων στηρίζεται στην ανάλυση των δεδομένων, την πρακτική σε όλο τον κόσμο, την εμπειρία μας από την άνοιξη και βέβαια στις αποφάσεις των ειδικών».

Τόνισε δε ότι «η χρήση μάσκας είναι απόφαση επιστημονική και όχι πολιτική. Είναι απόλυτα ασφαλής η χρήση της για όλα τα παιδιά», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση μαθητών για τη χρήση μάσκας. Οδηγίες θα δοθούν σε εκπαιδευτικούς και γονείς».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «τίθεται σήμερα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων». Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2021».

Το νομοσχέδιο, υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, ενσωματώνοντας άμεσα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019.

Το Σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζεται ως:

1ον. Ολιστικό, καθώς καταργούνται όλες οι προηγούμενες, διάσπαρτες σχετικές διατάξεις και πλέον θα υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

2ον. Επιχειρηματικά γόνιμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα, επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας,  και καταπολεμά το φαινόμενο των επιχειρήσεων «ζόμπι», που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της διαρκούς συσσώρευσης χρεών.

3ον. Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς ξεκαθαρίζει «η ήρα από το στάρι», αφού πίσω από τους χιλιάδες ευάλωτους πολίτες κρύβονται, τόσα χρόνια, αρκετοί «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Απαιτείται άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι ύπαρξης περιουσίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

4ον. Καινοτόμο, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την εισαγωγή προληπτικού μηχανισμού για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη, έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσει.