Πέτσας: «Με τον Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον Μητσοτάκη πακέτα ανάκαμψης»

36 mins read

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και το νέο πακέτο στήριξης που προτείνει η Κομισιόν.

Ο κ. Πέτσας, αρχικά, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, λέγοντας ότι «η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για 6 μήνες, νομίζω θα δημιουργούσε σε όλους μας μεγάλη ανησυχία».

Όπως τόνισε, η σχετική απόφαση λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής δεδομένα:

  • Καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα
  • Ενθαρρυντική εμπειρία από το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων
  • Η διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα
  • Το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη
  • Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες όπως στο σχολείο παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες
  • Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα
  • Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη

Με τον κ. Πέτσα να σημειώνει «Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού, υπογραμμίζοντας «φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι προτεραιότητα», ενώ πρόσθεσε ότι «Θα γίνονται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους επισκέπτες της Ελλάδας».

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι από σήμερα η λειτουργία ανωτάτων δικαστηρίων κ.α., σημειώνοντας ότι «η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων αρχίζει στις 23 Ιουνίου».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες» και συμπλήρωσε «Το πακέτο επιχορηγήσεων που αντιστοιχεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί στην ουσία σε ένα 2ο ΕΣΠΑ».

Ξεκαθάρισε δε ότι «Δεν θα ξοδέψουμε αλλά θα επενδύσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Πρώτον, το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις των Συνόδων Κορυφής.

Δεύτερον, είναι ευέλικτο. Προβλέπεται τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Τρίτον, αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια. Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Τέταρτον, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Υπενθυμίζεται πως όταν – στις 25 Μαρτίου – ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα».

Τόνισε δε ότι «Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει το πακέτο. Δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα, για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «Με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μνημόνια, με τον Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Για αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για τις δομές μεταναστών

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για τις δομές προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή τα επεισόδια στη Μαλακάσα,  τόνισε πως οι αντιδράσεις αφορούν υφιστάμενες δομές και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκλείψουν φαινόμενα παραβατικότητας».

«Με την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου, όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και να μετακινηθούν στη χώρα».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο πρόσφυγες που μένουν χωρίς στέγη, ο κ. Πέτσας είπε «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την ομαλή μετάβαση, με στόχο να γίνει κάτι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια: την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου».

Για την τουρκική προκλητικότητα

Αναφορικά με τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και ειδικότερα τις έρευνες πετρελαίου που δρομολογεί η Άγκυρα στην ελληνική υφαλοκρυπίδα,  ο κ . Πέτσας σημείωσε πως «υπάρχει ένα σχέδιο ενεργειών που θα αρχίσει να κλιμακώνεται, και θα τις μάθετε από το μεσημέρι και μετά».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα