Οι κάλπες «βγάζουν» τριπλή αποδοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ

στην Πολιτική
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ήδη στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ήττα Τσίπρα και ξεχωρίζουν τις σημερινές κάλπες από τις εθνικές εκλογές. «Ο Τσίπρας δεν θα χάσει στις εθνικές εκλογές», επιμένουν, γνωρίζοντας όμως τις δημοσκοπήσεις, τις κρυφές και τις φανερές.

Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό τους με φόντο και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Η στάση τους είναι ως επί το πλείστον η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του πολιτικού κλίματος που θα δημιουργηθεί από αύριο το βράδυ περί απονομιμοποίησης της κυβέρνησης και ανάγκης προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών. Κι όσο κι αν επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, είναι γνωστό ότι κορυφαία στελέχη του Μαξίμου έχουν βάλει στο τραπέζι το υποσενάριο του Ιουνίου.

Στο κομματικό επιτελείο της κυβέρνησης ποντάρουν ότι οι σημερινές κάλπες θα μοιάζουν με τη δημοσκόπηση του Έθνους, το οποίο μιλούσε για διαφορά της ΝΔ 3,4%. Η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται δεδομένη, το ζήτημα είναι ποια θα είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πόλωση που έχει προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας έχει ευνοήσει τόσο το κόμμα του όσο όμως και τη Νέα Δημοκρατία, αναποφάσιστοι, νέοι ψηφοφόροι και αποχή θα είναι τα «κλειδιά».

Πάντως ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την ήττα του αλλά ελπίζουν σε μία διαφορά κάτω του 3%. Συγκεκριμένα αναμένουν ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί κοντά στο 26,56% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2014, το οποίο, όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσει και το μέτρο σύγκρισης για τον Αλέξη Τσίπρα. Υποστηρίζουν ότι οι αναποφάσιστοι είναι σε μεγάλο βαθμό δικοί τους ψηφοφόροι και την τελευταία στιγμή θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή, έχοντας ήδη απορρίψει άλλες επιλογές. Ποντάρουν και στους 17άρηδες, υπολογίζουν δε ότι θα πάρουν μαζί τους το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων ψηφοφόρων (υπολογίζονται κάτι λιγότερο από 500.000). Εξού και μιλάνε για… ντέρμπι.

Στην Πειραιώς πάλι το κλίμα αισιοδοξίας είναι εμφανές, θεωρούν σίγουρη τη νίκη τους και με διαφορά που θα ξεπεράσει το 5% και για τους αναποφάσιστους υποστηρίζουν ότι για να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν ως αυτή τη στιγμή σημαίνει πως προβληματίζονται και όχι πως αδιαφορούν και ελπίζουν ότι θα ισχύσει ο άγραφος νόμος της πολιτικής ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων, τελικά να στηρίξει τον πιθανότερο νικητή. Το κομματικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη απορρίπτει ότι οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι, εφόσον ψηφίσουν, θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει ότι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις 27 Μαΐου, μετά τις ευρωεκλογές και των πρώτο γύρο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, θα τόσο αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που θα τον εξαναγκάσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Επίσης, εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν και εσωτερικά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ρήγματα που υπάρχουν αλλά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ορατά στην κοινή γνώμη, με αρκετά στελέχη να ασκούν κριτική στο επιτελείο του Μαξίμου και τον πρωθυπουργό να αμφισβητείται για πρώτη φορά επί της ουσίας από το 2010.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να θέσει σε δεύτερη μοίρα τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκάλεσε πρόβλημα και κενό στην προεκλογική εκστρατεία. Πρώτον για να αποφύγει ή να υποβαθμίσει το πολιτικό μήνυμα τόσο από τον πρώτο γύρο των περιφερειών όσο και από τον πρώτο γύρο στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) και δεύτερον, για να αποφύγει την εσωκομματική κριτική στις προσωπικές επιλογές του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι επιλογές Τσίπρα τόσο για τον Δήμο Αθηναίων (Νάσος Ηλιόπουλος) όσο και για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά (Νοτοπούλου και Μπελαβίλας), καθώς και οι υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Δούρου και Γιαννούλης), όπου θα δοθεί η μάχη των εντυπώσεων, φαίνεται ότι η ήττα είναι μονόδρομος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ηττηθεί και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες, και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και τις δημοτικές. Όλες οι πληροφορίες λένε πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού αλλά και του επιτελείου του να ενισχύσουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων και οπαδών του, έτσι ώστε ακόμα και αν δεν συγκινούνται ή διαφωνούν με την επιλογή ενός υποψηφίου περιφερειάρχη ή δημάρχου να τον στηρίξουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ, δεν «περπάτησε».

Ενδεικτικά, η τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας (Opinion Poll) για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου δεν καταφέρνει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Πρώτος στη μέτρηση της Opinion Poll έρχεται ο Νίκος Ταχιάος, δεύτερος ο «αντάρτης» της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, τρίτος ο Κώστας Ζέρβας (πρώην δημοτικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη και πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ.) και τέταρτη η κ. Νοτοπούλου.

Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται και για τη Ρένα Δούρου. Οι νεκροί στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι αναδεικνύονται σε καταλυτικά γεγονότα για την αναμέτρηση της Περιφέρειας Αττικής, που φέρει αυταπόδεικτα και μεγάλη πολιτική σημασία με τις απόπειρες της κ. Δούρου να εξηγήσει ότι δεν είχε καμία ευθύνη, φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η ταύτισή της με την κυβέρνηση που έκρυβε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι αλλά έκανε συσκέψεις σε ζωντανή σύνδεση, έχει μετρήσει στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Η τελευταία μέτρηση (Rass) δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και την απερχόμενη περιφερειάρχη κοντά στις 15 μονάδες, με την κυρία Δούρου να έρχεται δεύτερη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Σγουρός. Στις μετρήσεις, τον Γιάννη Σγουρό ακολουθούν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος (4%), ο Θάνος Τζήμερος (3,8%) και ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης (3,7%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 10,4%. Υπήρξε βεβαίως και μία άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας VOX POP ANALYSIS που συνεργάζεται με την εφημερίδα «Documento», που έφερνε τη διαφορά ανάμεσα στον κ. Πατούλη και την κ. Δούρου στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σχεδόν δεδομένη για τον Απόστολο Τζιτζικώστα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3, τον Χρήστο Γιαννούλη, για να αντιπαρατεθεί με τον σημερινό περιφερειάρχη. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, αυτή της εταιρίας Metrisis Poll, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται στο 46,1%, έναντι μόλις 12,4% του κ. Γιαννούλη.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται με ποσοστό της τάξης του 38% (Alco), ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, δεν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο. Δεύτερος εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝ.ΑΛ. και ακολουθεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ σύμφωνα με φήμες υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά φέρνουν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στη δεύτερη θέση.

Στον Πειραιά, δημοσκόπηση της Marc έδειξε ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του υποψηφίου της Ν.Δ. Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Πίσω και αρκετά μακριά ο Νίκος Μπελαβίλας του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και ο Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%.

Facebook Comments

Τελευταια από Πολιτική

Go to Top