Οι στόχοι, οι προκλήσεις και οι στρατηγικές των κομμάτων μέχρι τις ευρωεκλογές

25 mins read

Οι εσωκομματικές ισορροπίες θα καθορίσουν τη στρατηγική των κομμάτων για τις ευρωεκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως πρέπει να ανταμείψουν τα στελέχη άλλων κομμάτων που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια με υποψήφιους από την κεντροαριστερά και να αναδείξουν νέα στελέχη από το βαθύ κομματικό μηχανισμό.

Νέες πληροφορίες θέλουν αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να αρθεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι η ανταμοιβή της Έλενας Κουντουρά και ενδεχομένως μία υποψηφιότητα του Σπύρου Δανέλλη.

Το πρώτο κύμα υποψηφίων που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει τους νυν Ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, πρώην και νυν υπουργούς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, η Λυδία Κονιόρδου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιάννης Μουζάλας. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η μεταγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ευρωλίστα και η συμμετοχή «γεφυροποιών».

Καλά προετοιμασμένη η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία είναι καλά προετοιμασμένη για τις ευρωεκλογές, έχοντας ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το διπλό στόχο να δοθεί βάση στην παράδοση της παράταξης με την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και να ανοίξει το κόμμα στο μεταρρυθμιστικό κέντρο δίνοντας έτσι το στίγμα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης του.

Θετική ήταν η αντίδραση του κόσμου για υποψηφιότητες, όπως αυτές του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του Αλέξανδρου Μαλλιά και της Καλυψώς Γούλα.

Στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιη τη νίκη του κόμματος και επισημαίνουν ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του κυρίου Τσίπρα.  Παράλληλα, επιδιώκουν να αναδείξουν τον μετριοπαθή και φιλελεύθερο χαρακτήρα του κόμματος, στοιχείο που καθορίζει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως απέδειξε η επιστολή Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την αποπομπή του Βίκτορ Ορμπάν από αυτό.

Οι προκλήσεις για το Κίνημα Αλλαγής

Στη Χαριλάου Τρικούπη ανακοινώνονται μεμονωμένα υποψήφιοι και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιάννης Βαρδακαστάνης. Ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι και αυτός υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η  επαναφορά της λίστας θα δημιουργήσει μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες στελέχη ζητούν την κάθοδο στις εκλογές με το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία στις ευρωεκλογές θα είναι το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα και ειδικότερα αν ξεπεράσει το 10% ή έστω το 8% που έλαβε το ψηφοδέλτιο της Ελιάς το 2014.  

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαρτίου, θα είναι δώσουν το παρών στελέχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα στηρίξει το κόμμα απέναντι στις επιθέσεις και τις προσπάθειες διεμβολισμού με τις οποίες είναι αντιμέτωπο.

Ευρωπαϊκός χαρακτήρας για το Ποτάμι

Το Ποτάμι έχει ανακοινώσει υποψηφίους οι οποίοι εργάζονται ή κατοικούν σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας να σηματοδοτήσει την ανάγκη διεύρυνσης του πλαισίου στο οποίο γίνεται ο διάλογος και η αντιπαράθεση γύρω από τις ευρωεκλογές και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Παράλληλα, μεγάλο μέρος του προγράμματος του θα αποτελέσει το πλαίσιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απευθυνόμενος στους πολίτες των κρατών μελών.

Δεδομένη θεωρείται υποψηφιότητά του Μίλτου Κύρκου, παρά τις φήμες που τον θέλουν να έχει μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα